REALIZOWANE PROJEKTY
NABÓR NR 3 - LIPIEC 2023 R.
Lista projektów prac przedwdrożeniowych rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu | |||
Lp. | Tytuł projektu | Kierownik/Koordynator ppp | Łączna liczba punktów |
1. | Opracowanie receptury, technologii wytwarzania wraz z oceną funkcjonalności dwóch formulacji kosmetycznych przeznaczonych dla osób leczonych retinoidami | prof. UPP dr hab. Daria Szymanowska | 94,00 |
2. | Ekologiczne płyty poszyciowe przeznaczone do meblarstwa (Opti_e_thinboard) | prof. dr hab. inż. Radosław Mirski | 91,67 |
3. | Preparat mikrobiologiczny w postaci stałej i płynnej do zwalczania grzybów z rodzaju Fusarium | prof. UPP dr hab. Wojciech Białas | 91,67 |
4. | Opracowanie wyrobów piekarniczych z dodatkiem białka owadziego | dr inż. Przemysław Kowalczewski | 88,00 |
Lista projektów prac przedwdrożeniowych nie rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
|||
Lp. | Tytuł projektu | Kierownik/Koordynator ppp | Łączna liczba punktów |
1. |
Opracowanie innowacyjnego prototypu produktu spożywczego – wegańskie, bezglutenowe batony z ekspandowanego ziarna sorgo z owocami |
dr inż. Anna Przybylska-Balcerek | 85,67 |
2. |
Koło wiatrowe „TURBICYKL”
|
dr inż. Mariusz Adamski | 82,67 |
3. |
Opracowanie technologii wytwarzania prototypu produktu spożywczego - wegańskich galaretek grzybowych wzbogaconych witaminą D |
dr inż. Lidia Szwajkowska–Michałek | 80,00 |
4. |
Opracowanie innowacyjnego produktu spożywczego – kawa instant na bazie ziarna sorgo |
dr hab. Maciej Buśko | 79,67 |
5. |
Możliwości zastosowania cold-testu w prognozowaniu polowej zdolności wschodów bobowatych grubonasiennych |
prof. UPP dr hab. inż. Agnieszka Faligowska | 66,33 |
NABÓR NR 2 - WRZESIEŃ 2022 R.
Lista projektów prac przedwdrożeniowych rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
||||
Lp. |
Tytuł projektu |
Kierownik/Koordynator ppp |
Łączna liczba punktów |
|
1. |
Technologia wytwarzania sklejki o modyfikowanej strukturze | prof. UPP dr hab. Dorota Dziurka / mgr inż. Marcin Kuliński | 96,33 | |
2. |
Wykorzystanie odpadów tartacznych i drewna średniowymiarowego w produkcji materiałów konstrukcyjnych |
prof. dr hab. inż. Radosław Mirski |
95,00 | |
3. |
Opracowanie preparatu mikrobiologicznego o właściwościach fungistatycznych | prof. UPP dr hab. Roman Marecik | 93,67 | |
4. |
Preparat mikrobiologiczny zawierający bakterie wiążące azot atmosferyczny | prof. UPP dr hab. Wojciech Białas | 93,67 | |
5. |
Opracowanie receptury, technologii wytwarzania wraz z oceną funkcjonalności czterech innowacyjnych surowców kosmetycznych otrzymanych na drodze biotechnologicznej | prof. UPP dr hab. Daria Szymanowska | 89,67 | |
6. |
BioHeart Activity - Biologiczny system monitoringu zanieczyszczeń wody oparty o zmianę aktywności bicia serca u małży | prof. dr hab. inż. Krzysztof Szoszkiewicz | 87,67 | |
7. |
Aktywny pojemnik na odpady biodegradowalne „APOBIO | dr inż. Mariusz Adamski | 86,67 | |
8. |
Mieszanka wypiekowa na bazie mąki modyfikowanej | dr inż. Maria Różańska | 83,33 | |
9. |
Nowy rodzaj adiuwantu dedykowany dla rolnictwa i ogrodnictwa | prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawinska | 83,00 | |
10. |
Urządzenie i metodyka do bezpośredniego wyznaczania współczynnika spływ wód opadowych w terenie | dr hab. inż. Jakub Nieć | 79,67 | |
11. |
Opracowanie innowacyjnego prototypu produktu spożywczego – przekąska wytrawna typu popcorn z ziarna sorgo | dr inż. Anna Przybylska-Balcerek | 77,67 | |
12. |
Innowacyjne odżywki wspomagające wysiłek fizyczny dedykowane osobom uprawiającym sport | dr Bartosz Kulczyński | 77,33 | |
13. |
Połączenie izoflawonów sojowych i probiotyków w suplemencie diety stosowanym w prewencji i wspomaganiu terapii osteoporozy u kobiet | Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Joanna Suliburska / Iskandar Harahap, M.Sc. | 76,67 | |
Lista projektów prac przedwdrożeniowych nie rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
||||
Lp. |
Tytuł projektu |
Kierownik/Koordynator ppp |
Łączna liczba punktów |
|
1. |
Mobilny aerator pulweryzacyjny | dr inż. Andrzej Osuch | 74,00 | |
2. |
Opracowanie innowacyjnej receptury mieszanek ziołowych na bazie kwiatu forsycji | dr hab. Maciej Buśko | 72,00 | |
3. |
Aerator pulweryzacyjny o napędzie słonecznym z możliwością odzysku i magazynowania gazów powstałych w procesie aeracji |
dr inż. Ewa Osuch
|
70,00 | |
4. |
System zdalnego monitorowania przezroczystości wody |
dr inz. Ewa Osuch
|
69,67 | |
5. |
Automatyczna strefa inaktywacji podstawowych związków biogennych na wodach płynących | dr inż. Andrzej Osuch | 69,33 | |
6. |
Kombajn do zbioru zakwitów sinicowych z powierzchni zbiorników wodnych | dr inż. Andrzej Osuch | 63,00 | |
NABÓR NR 1 - STYCZEŃ 2021 R.
Lista projektów prac przedwdrożeniowych rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
||||
Lp. |
Tytuł projektu |
Kierownik/Koordynator ppp |
Łączna liczba punktów |
|
1. |
Układ do redukcji emisji siarkowodoru w biogazowni poprzez regulację potencjału redox |
dr inż. Andrzej Lewicki |
89,00 |
|
2. |
Linia koncentratów i przekąsek warzywno-owocowych o wysokich właściwościach prozdrowotnych, w szczególności dla osób z hiperglikemią i cukrzycą. |
dr inż. Monika Przeor |
85,67 |
|
3. |
ProtBeer – szybki test do oznaczanie białka w piwie |
prof. UPP dr hab. Dorota Piasecka-Kwiatkowska |
85,33 |
|
4. |
Opracowania technologii wytwarzania i ocena biofunkcjonalności innowacyjnego nutraceutyku o właściwościach immunomodulujących i immunostymulujących układ odpornościowy |
prof. UPP dr hab. Daria Szymanowska |
85,33 |
|
5. |
Pro-ekologiczna płyta przeznaczona dla meblarstwa |
dr inż. Adam Derkowski |
84,67 |
|
6. |
Zastosowanie białka ziemniaczanego do opracowania roślinnego zastępnika sera typu gouda |
dr inż. Przemysław Kowalczewski |
84,00 |
|
7. |
Polikonfiguracyjna kuchenna zabudowa meblarska |
dr hab. inż. Maciej Sydor |
83,33 |
|
8. |
Doniczki pęczniejące na bazie odnawialnych surowców lignocelulozowych |
prof. UPP dr hab. Radosław Mirski |
82,00 |
|
9. |
Linia produktów spożywczych dla e-sportowców |
dr inż. Przemysław Kowalczewski |
81,67 |
|
10. |
Innowacyjna linia żywności wzbogaconej w wysokobłonnikowy nośnik związków prozdrowotnych |
prof. dr hab. Anna Gramza-Michałowska |
81,00 |
|
11. |
Opracowanie preparatu na bazie ekstraktów roślinnych i mikrobiologicznych o charakterze nawozowym |
prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawinska |
81,00 |
|
12. |
Opracowanie nowej linii napojów energetyzujących na bazie soków i kofeiny z wykorzystaniem procesu mikrokapsułkowania |
mgr inż. Marcin Dziedziński / prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska |
80,33 |
|
13. |
Projekt mebla do kształtowania domowego biura w małej przestrzeni |
dr inż. Krzysztof Wiaderek |
80,33 |
|
14. |
Nowa linia suplementów diety z wapniem |
prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska |
78,33 |
|
15. |
Opracowania technologii wytwarzania i ocena biofunkcjonalności nowej linii naturalnych kosmetyków do włosów |
dr inż. Agnieszka Drożdżyńska |
77,00 |
|
16. |
Linia produktów zbożowych o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych z udziałem nietradycyjnych surowców |
dr inż. Agnieszka Makowska |
77,00 |
|
17. |
System mapowania plonu oparty o pracę prasy rolującej (Akronim- BELMAP) |
dr inż. Michał Napierała |
74,33 |
|
18. |
Innowacyjna linia przekąsek z dodatkiem buraka jako nośnika substancji prozdrowotnych |
mgr Bartosz Kulczyński |
72,00 |
|
19. |
Nowa linia produktów na bazie soków owocowych o skoncentrowanej wartości odżywczej i małej objętości typu shot dedykowanych dla dzieci |
mgr inż. Oskar Szczepaniak / prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska |
72,00 |
|
20. |
Precyzyjna aplikacja nawozów organicznych o konsystencji stałej |
dr inż. Mirosław Czechlowski |
72,00 |
|
21. |
Technologia produkcji innowacyjnych produktów roślinnych o określonych cechach prozdrowotnych |
prof. UPP dr hab. Małgorzata Gumienna |
72,00 |
|
22. |
Program inżynierski do wymiarowania obiektów retencyjnych i infiltracyjnych dla wód opadowych - PIWORIWO |
dr inż. Jakub Nieć |
69,00 |
|
Lista projektów prac przedwdrożeniowych nie rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
||||
Lp. |
Tytuł projektu |
Kierownik/Koordynator ppp |
Łączna liczba punktów |
|
23. |
Opracowanie receptury piwa typu stout wzbogaconego w składniki bioaktywne („Piwny wynalazca”) |
dr inż. Katarzyna Polanowska |
68,67 |
|
24. |
Bezglutenowe piwo funkcjonalne |
dr hab. Barbara Stachowiak |
68,33 |
|
25. |
Technologia redukcji azotu w pofermencie z biogazowni |
dr inż. Andrzej Lewicki |
67,00 |
|
26. |
NUBES – system monitoringu zachmurzenia |
prof. UPP dr hab. Bogdan Chojnicki |
67,00 |
|
27. |
Technologia oczyszczania ścieków przemysłowych pochodzenia poligraficznego WasteINK |
prof. UPP dr hab. inż. Małgorzata Makowska |
66,33 |
|
28. |
System zdalnego monitorowania przezroczystości wody |
dr inż. Ewa Osuch |
65,67 |
|
29. |
Opracowanie receptury sosu typu winegret o przedłużonej trwałości, wysokiej stabilności oksydacyjnej i akceptowalności konsumentów. |
dr inż. Anna Grygier |
64,33 |
|
30. |
Automatyczna strefa inaktywacji podstawowych związków biogennych na wodach płynących |
dr inż. Andrzej Osuch |
62,67 |
|
31. |
Aerator pulweryzacyjny o napędzie słonecznym z możliwością odzysku i magazynowania gazów powstałych w procesie aeracji |
dr inż. Andrzej Osuch |
60,67 |
|
32. |
Technologia wytwarzania niskoalkoholowego wina wiśniowego o podwyższonym potencjale przeciwutleniającym i obniżonej zawartości siarczynów |
dr hab. Małgorzata Lasik-Kurdyś |
55,33 |
|
33. |
Uproszczony szacunek brakarski oparty na modelu probabilistycznym GP i prototypie parametryzacji ModeD+5H |
dr Radosław Jagiełło |
54,67 |
|
Lista projektów prac przedwdrożeniowych rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy |
||||
1 |
Zastosowanie mikroorganizmów i otoczkowania nasion dla poprawy żyzności gleb i plonu roślin w ekologicznej i konwencjonalnej uprawie roślin bobowatych |
dr hab. Anna Gałązka |
89,00 |
|
2 |
Opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania wzbogaconych mikrobiologicznie bionawozów wspomagających rozwój warzyw selerowatych oraz papryki w warunkach suszy (KOMPO-MIK) |
dr hab. Grzegorz Siebielec |
86,33 |
|
3 |
AsysteNt+ Stworzenie aplikacji mobilnej wspierającej producentów rolnych w realizacji zobowiązań wynikających z tzw. Dyrektywy azotanowej oraz wymogów środowiskowych |
mgr inż. Beata Jurga |
83,00 |
|
Lista projektów prac przedwdrożeniowych nie rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy |
||||
4 |
Technologia produkcji frakcji izoflawonoidowej Trifolium scabrum, głównego składnika innowacyjnego suplementu diety |
dr Iwona Kowalska |
74,33 |
|
5 |
Inteligentny system wspierania decyzji w nawodnieniach rolniczych |
dr hab. inż. Rafał Wawer |
71,33 |
|
6 |
Udoskonalenie cech jakościowych i wdrożenie do uprawy tytoniu odmiany Amera |
dr Anna Trojak-Goluch |
65,67 |
|
7 |
Wpływ wybranych elementów technologii produkcji na plonowanie i jakość ziarna sorga |
mgr inż. Marcin Różewicz |
63,67 |