REALIZOWANE PROJEKTY



NABÓR NR 3 - LIPIEC 2023 R.

Lista projektów prac przedwdrożeniowych rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Lp. Tytuł projektu Kierownik/Koordynator ppp Łączna liczba punktów
1. Opracowanie receptury, technologii wytwarzania wraz z oceną funkcjonalności dwóch formulacji kosmetycznych przeznaczonych dla osób leczonych retinoidami prof. UPP dr hab. Daria Szymanowska  94,00
2. Ekologiczne płyty poszyciowe przeznaczone do meblarstwa (Opti_e_thinboard) prof. dr hab. inż. Radosław Mirski  91,67
3. Preparat mikrobiologiczny w postaci stałej i płynnej do zwalczania grzybów z rodzaju Fusarium prof. UPP dr hab. Wojciech Białas  91,67
4. Opracowanie wyrobów piekarniczych z dodatkiem białka owadziego dr inż. Przemysław Kowalczewski  88,00

 



Lista projektów prac przedwdrożeniowych nie rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Lp. Tytuł projektu Kierownik/Koordynator ppp Łączna liczba punktów
1.

Opracowanie innowacyjnego prototypu produktu spożywczego – wegańskie, bezglutenowe batony z ekspandowanego ziarna sorgo z owocami

dr inż. Anna Przybylska-Balcerek  85,67
2.

Koło wiatrowe  „TURBICYKL”

 

dr inż. Mariusz Adamski  82,67
3.

Opracowanie technologii wytwarzania prototypu produktu spożywczego - wegańskich galaretek grzybowych wzbogaconych witaminą D

dr inż. Lidia Szwajkowska–Michałek  80,00
4.

Opracowanie innowacyjnego produktu spożywczego – kawa instant na bazie ziarna sorgo

dr hab. Maciej Buśko  79,67
5.

Możliwości zastosowania cold-testu w prognozowaniu polowej zdolności wschodów bobowatych grubonasiennych

prof. UPP dr hab. inż. Agnieszka Faligowska 66,33

 


NABÓR NR 2 - WRZESIEŃ 2022 R.

Lista projektów prac przedwdrożeniowych rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Lp.

Tytuł projektu

Kierownik/Koordynator ppp

Łączna liczba punktów

1.

Technologia wytwarzania sklejki o modyfikowanej strukturze prof. UPP dr hab. Dorota Dziurka / mgr inż. Marcin Kuliński 96,33

2.

Wykorzystanie odpadów tartacznych i drewna średniowymiarowego w produkcji materiałów konstrukcyjnych

prof. dr hab. inż. Radosław Mirski

95,00

3.

Opracowanie preparatu mikrobiologicznego o właściwościach fungistatycznych prof. UPP dr hab. Roman Marecik 93,67

4.

Preparat mikrobiologiczny zawierający bakterie wiążące azot atmosferyczny prof. UPP dr hab. Wojciech Białas 93,67

5.

Opracowanie receptury, technologii wytwarzania wraz z oceną funkcjonalności czterech innowacyjnych surowców kosmetycznych otrzymanych na drodze biotechnologicznej prof. UPP dr hab. Daria Szymanowska 89,67

6.

BioHeart Activity - Biologiczny system monitoringu zanieczyszczeń wody oparty o zmianę aktywności bicia serca u małży prof. dr hab. inż. Krzysztof Szoszkiewicz 87,67

7.

Aktywny pojemnik na odpady biodegradowalne „APOBIO dr inż. Mariusz Adamski 86,67

8.

Mieszanka wypiekowa na bazie mąki modyfikowanej dr inż. Maria Różańska 83,33

9.

Nowy rodzaj adiuwantu dedykowany dla rolnictwa i ogrodnictwa prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawinska 83,00

10.

Urządzenie i metodyka do bezpośredniego wyznaczania współczynnika spływ wód opadowych w terenie dr hab. inż. Jakub Nieć 79,67

11.

Opracowanie innowacyjnego prototypu produktu spożywczego – przekąska wytrawna typu popcorn z ziarna sorgo dr inż. Anna Przybylska-Balcerek 77,67

12.

Innowacyjne odżywki wspomagające wysiłek fizyczny dedykowane osobom uprawiającym sport dr Bartosz Kulczyński 77,33

13.

Połączenie izoflawonów sojowych  i probiotyków w suplemencie diety stosowanym w prewencji i wspomaganiu terapii osteoporozy u kobiet Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Joanna Suliburska / Iskandar Harahap, M.Sc. 76,67

Lista projektów prac przedwdrożeniowych nie rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Lp.

Tytuł projektu

Kierownik/Koordynator ppp

Łączna liczba punktów

1.

Mobilny aerator pulweryzacyjny dr inż. Andrzej Osuch 74,00

2.

Opracowanie innowacyjnej receptury mieszanek ziołowych  na bazie kwiatu forsycji dr hab. Maciej Buśko 72,00

3.

Aerator pulweryzacyjny o napędzie słonecznym z możliwością odzysku i magazynowania gazów powstałych w procesie aeracji
dr inż. Ewa Osuch
70,00

4.

System zdalnego monitorowania przezroczystości wody
dr inz. Ewa Osuch
69,67

5.

Automatyczna strefa inaktywacji podstawowych związków biogennych na wodach płynących dr inż. Andrzej Osuch 69,33

6.

Kombajn do zbioru zakwitów sinicowych z powierzchni zbiorników wodnych dr inż. Andrzej Osuch 63,00

 



NABÓR NR 1 - STYCZEŃ 2021 R.

Lista projektów prac przedwdrożeniowych rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Lp.

Tytuł projektu

Kierownik/Koordynator ppp

Łączna liczba punktów

1.

Układ do redukcji emisji siarkowodoru w biogazowni poprzez regulację potencjału redox

dr inż. Andrzej Lewicki

89,00

2.

Linia koncentratów i przekąsek warzywno-owocowych o wysokich właściwościach prozdrowotnych, w szczególności dla osób z hiperglikemią i cukrzycą.

dr inż. Monika Przeor

85,67

3.

ProtBeer – szybki test do oznaczanie białka w piwie

prof. UPP dr hab. Dorota Piasecka-Kwiatkowska

85,33

4.

Opracowania technologii wytwarzania i ocena biofunkcjonalności innowacyjnego nutraceutyku o właściwościach immunomodulujących i immunostymulujących układ odpornościowy

prof. UPP dr hab. Daria Szymanowska

85,33

5.

Pro-ekologiczna płyta przeznaczona dla meblarstwa

dr inż. Adam Derkowski

84,67

6.

Zastosowanie białka ziemniaczanego do opracowania roślinnego zastępnika sera typu gouda

dr inż. Przemysław Kowalczewski

84,00

7.

Polikonfiguracyjna kuchenna zabudowa meblarska

dr hab. inż. Maciej Sydor

83,33

8.

Doniczki pęczniejące na bazie odnawialnych surowców lignocelulozowych

prof. UPP dr hab. Radosław Mirski

82,00

9.

Linia produktów spożywczych dla e-sportowców

dr inż. Przemysław Kowalczewski

81,67

10.

Innowacyjna linia żywności wzbogaconej w wysokobłonnikowy nośnik związków prozdrowotnych

prof. dr hab. Anna Gramza-Michałowska

81,00

11.

Opracowanie preparatu na bazie ekstraktów roślinnych i mikrobiologicznych o charakterze nawozowym

prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawinska

81,00

12.

Opracowanie nowej linii napojów energetyzujących na bazie soków i kofeiny z wykorzystaniem procesu mikrokapsułkowania

mgr inż. Marcin Dziedziński / prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska

80,33

13.

Projekt mebla do kształtowania domowego biura w małej przestrzeni

dr inż. Krzysztof Wiaderek

80,33

14.

Nowa linia suplementów diety z wapniem

prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska

78,33

15.

Opracowania technologii wytwarzania i ocena biofunkcjonalności nowej linii naturalnych kosmetyków do włosów

dr inż. Agnieszka Drożdżyńska

77,00

16.

Linia produktów zbożowych o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych z udziałem nietradycyjnych surowców

dr inż. Agnieszka Makowska

77,00

17.

System mapowania plonu oparty o pracę prasy rolującej (Akronim- BELMAP)

dr inż. Michał Napierała

74,33

18.

Innowacyjna linia przekąsek z dodatkiem buraka jako nośnika substancji prozdrowotnych

mgr Bartosz Kulczyński

72,00

19.

Nowa linia produktów na bazie soków owocowych o skoncentrowanej wartości odżywczej i małej objętości typu shot dedykowanych dla dzieci

mgr inż. Oskar Szczepaniak / prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska

72,00

20.

Precyzyjna aplikacja nawozów organicznych o konsystencji stałej

dr inż. Mirosław Czechlowski

72,00

21.

Technologia produkcji innowacyjnych produktów roślinnych o określonych cechach prozdrowotnych

prof. UPP dr hab. Małgorzata Gumienna

72,00

22.

Program inżynierski do wymiarowania obiektów retencyjnych i infiltracyjnych dla wód opadowych - PIWORIWO

dr inż. Jakub Nieć

69,00

Lista projektów prac przedwdrożeniowych nie rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Lp.

Tytuł projektu

Kierownik/Koordynator ppp

Łączna liczba punktów

23.

Opracowanie receptury piwa typu stout wzbogaconego w składniki bioaktywne („Piwny wynalazca”)

dr inż. Katarzyna Polanowska

68,67

24.

Bezglutenowe piwo funkcjonalne

dr hab. Barbara Stachowiak

68,33

25.

Technologia redukcji azotu w pofermencie z biogazowni

dr inż. Andrzej Lewicki

67,00

26.

NUBES – system monitoringu zachmurzenia

prof. UPP dr hab. Bogdan Chojnicki

67,00

27.

Technologia oczyszczania ścieków przemysłowych pochodzenia poligraficznego WasteINK

prof. UPP dr hab. inż. Małgorzata Makowska

66,33

28.

System zdalnego monitorowania przezroczystości wody

dr inż. Ewa Osuch

65,67

29.

Opracowanie receptury sosu typu winegret o przedłużonej trwałości, wysokiej stabilności oksydacyjnej i akceptowalności konsumentów.

dr inż. Anna Grygier

64,33

30.

Automatyczna strefa inaktywacji podstawowych związków biogennych na wodach płynących

dr inż. Andrzej Osuch

62,67

31.

Aerator pulweryzacyjny o napędzie słonecznym z możliwością odzysku i magazynowania gazów powstałych w procesie aeracji

dr inż. Andrzej Osuch

60,67

32.

Technologia wytwarzania niskoalkoholowego wina wiśniowego o podwyższonym potencjale przeciwutleniającym i obniżonej zawartości siarczynów

dr hab. Małgorzata Lasik-Kurdyś

55,33

33.

Uproszczony szacunek brakarski oparty na modelu probabilistycznym GP i prototypie parametryzacji ModeD+5H

dr Radosław Jagiełło

54,67

Lista projektów prac przedwdrożeniowych rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy

1

Zastosowanie mikroorganizmów i otoczkowania nasion dla poprawy żyzności gleb i plonu roślin w ekologicznej i konwencjonalnej uprawie roślin bobowatych

dr hab. Anna Gałązka

89,00

2

Opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania wzbogaconych mikrobiologicznie bionawozów wspomagających rozwój warzyw selerowatych oraz papryki w warunkach suszy (KOMPO-MIK)

dr hab. Grzegorz Siebielec

86,33

3

AsysteNt+ Stworzenie aplikacji mobilnej wspierającej producentów rolnych w realizacji zobowiązań wynikających z tzw. Dyrektywy azotanowej oraz wymogów środowiskowych

mgr inż. Beata Jurga

83,00

Lista projektów prac przedwdrożeniowych nie rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 4.0 przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy

4

Technologia produkcji frakcji izoflawonoidowej Trifolium scabrum, głównego składnika innowacyjnego suplementu diety

dr Iwona Kowalska

74,33

5

Inteligentny system wspierania decyzji w nawodnieniach rolniczych

dr hab. inż. Rafał Wawer

71,33

6

Udoskonalenie cech jakościowych i wdrożenie do uprawy tytoniu odmiany Amera

dr Anna Trojak-Goluch

65,67

7

Wpływ wybranych elementów technologii produkcji na plonowanie i jakość ziarna sorga

mgr inż. Marcin Różewicz

63,67


KONTAKT

Centrum Innowacji i Transferu Technologii
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
Zobacz jak można do nas dojechać
Logo Fundusze Europejskie Inteligentny Rozwój Logo Rzeczpospolita Polska Logo Unia Europejska Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Projekt „Inkubator Innowacyjności 4.0” jest współfinansowany ze środków finansowych na naukę w ramach projektu pozakonkursowego „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4).
Go to top