WDROŻENIA
Poniżej prezentujemy przykładowe, wdrożone na rynek rozwiązania i technologie opracowane na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu:
CASH FLOW SYSTEM
Oprogramowanie służy do przygotowania rachunku przepływów pieniężnych przez dowolny podmiot prowadzący księgi rachunkowe (w tym biura rachunkowe) w pełnym zakresie (z wyjątkiem instytucji finansowych takich jak banki, ubezpieczyciele, domy maklerskie, fundusze inwestycyjne). Prowadzi ono użytkownika „za rękę” przez proces sporządzania rachunku przepływów pieniężnych, aż do wygenerowania raportu jasno precyzującego składowe ujęte w poszczególnych pozycjach rachunku przepływów pieniężnych. W konsekwencji umożliwia to dostarczenie dodatkowych informacji podmiotom szczególnie zainteresowanym, zarówno dla wariantu sporządzania rachunku przepływów pieniężnych metodą pośrednią, jak i bezpośrednią.
Forma komercjalizacji: licencja wyłączna
Data zawarcia umowy: 14.11.2013 r.
Wdrożenie: App Trend Sp. z o.o. ul. Piątkowska 139 60-650 Poznań
http://www.cf-system.pl
WIELOSKŁADNIKOWY HOMOGENICZNY ADIUWANT DO HERBICYDÓW
Forma komercjalizacji: licencja wyłączna
Data zawarcia umowy: 01.07.2013r.
Wdrożenie: Zakład Produkcyjno-Handlowy "Agromix" mgr inż. Roman Szewczyk ul. Mokra 7 32-005 Niepołomice
http://www.agromix.com.pl
PROBIOTYCZNY SZCZEP BAKTERII CARNOBACTERIUM DIVERGENS S1
Forma komercjalizacji: licencja niewyłączna
Forma ochrony: Patent nr. PL 224877
Data zawarcia umowy: 27.06.2014 r.
Wdrożenie: JHJ Sp. z o.o Polska, Nowa Wieś 11 63-308 Gizałki
http://www.jhj.pl/pl
Technologia produkcji pasztetu ze składnikami bioaktywnymi dla osób chorych na cukrzycę
Technologia została opracowana do stosowania jako element diety dla konsumentów ciepiących na cukrzycę typu I. Jako główny składnik aktywny zaproponowano liście morwy lub otrzymany z nich ekstrakt. Potencjalnie pozytywny wpływ opracowanej technologii na zdrowie konsumenta został potwierdzony w badaniach na pacjentach, prowadzonych w ramach projektu „Bioaktywna Żywność” http://www.up.poznan.pl/biozywn/. Stanowi ona przede wszystkim uzupełnienie diety konsumentów, może jednak także stanowić element dietoterapii opartej wyłącznie na opracowanych recepturach.
Nazwa handlowa: Pasztet z suszonym liściem morwy białej
Forma komercjalizacji: licencja niewyłączna
Forma ochrony: Know-how
Data zawarcia umowy: 07.12.2015r.
Wdrożenie: Restauracja Concordia „PRO DESIGN” Sp. z o.o. Sp. k. ul. Zwierzyniecka 3 60-813 Poznań
http://www.pro-design.com.pl
PROGRAM KOMPUTEROWY: Oprogramowanie IP_PULS
Narzędzie komunikacji w zarządzaniu operacyjnym własnością intelektualną i procesami komercjalizacji” służy do zarządzania operacyjnego prawami własności intelektualnej oraz procesami komercjalizacji wyników działalności naukowej realizowanymi na uczelniach wyższych przez centra transferu technologii w Polsce.
Funkcjonalności oprogramowania:
• Ewidencja wyników B+R (technologii)
• Ewidencja i monitoring projektów
• Ewidencja praw własności intelektualnej (patentów)
• Ewidencja umów (np. licencyjnych)
• Ewidencja kosztów i przychodów z transferu technologii
• Ewidencja klientów procesów transferu
• Generowanie statystyk i raportów
Forma komercjalizacji: licencja niewyłączna
Forma ochrony: prawo autorskie
Wdrożenie:
• Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (licencjodawca)
• Uniwersytet Medyczny w Białymstoku (licencjobiorca, umowa z dnia 15.03.2019 r.)
• Uniwersytet Gdański (licencjobiorca, umowa z dnia 15.04.2019 r.)
• Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy (licencjobiorca, umowa z dnia 7.12.2022 r.)
• Sieć Badawcza Łukasiewicz - Poznański Instytut Technologiczny (licencjobiorca, umowa z dnia 14.04.2023 r.)
• Uniwersytet Morski w Gdyni (licencjobiorca, umowa z dnia 12.05.2023 r.)
• Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy (licencjobiorca, umowa z dnia 22.05.2023 r.)
MEBEL WIELOFUNKCYJNY DO SPANIA, PRZECHOWYWANIA I PRACY
Technologia została opracowana przez Pana dr inż. Krzysztofa Wiaderka (Katedra Meblarstwa) oraz Panią inż. Zuzannę Klorek (studentkę Wydziału Technologii Drewna). Mebel wielofunkcyjny dedykowany jest zwłaszcza do małych pomieszczeń ponieważ jednocześnie pełni trzy role: biurka, komody oraz łóżka. Zdobył on m.in. Złoty Medal 2019 Targów Meble Polska, Brązową Piłę za wyjątkowy design, innowacyjność i nowinkę oraz został wyróżniony tytułem „Diamentu Meblarstwa 2019” podczas 13 edycji konkursu organizowanej przez Wydawnictwo meble.pl sp. z o.o. oraz Meble.pl SA.
Nazwa handlowa: SMART
Forma komercjalizacji: licencja niewyłączna
Forma ochrony: Prawo z rejestracji wzoru przemysłowego Rp.24763
Data zawarcia umowy: 12.10.2018 r.
Wdrożenie: "Idźczak-Meble" Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa Roman Idźczak ul. Kępińska 5 63-645 Łęka Opatowska
SAMONAWADNIAJĄCA PŁYTA DROGOWA PDS
Samoodwadniające płyty drogowe PDS zostały opracowane dzięki współpracy Katedry Inżynierii Leśnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i firmy Betard Sp. z o.o. Są one przeznaczone do budowy stałych lub tymczasowych, śladowych dróg leśnych, tzn. układanych w linii kół. Płyta samoodwadniajaca PDS na wniosek Betard Sp. z o.o. uzyskała pozytywną ocenę właściwości użytkowych wyrobu budowlanego. Krajową Ocenę Techniczną wydał w dniu 14 lutego 2019 roku Instytut Badawczy Dróg i Mostów (Nr IBDiM-KOT-201910281 wydanie 1).
Zalety samoodwadniających płyt drogowych:
• Zwiększona stabilność konstrukcji
• Łatwiejsze utrzymanie kierunku jazdy na płytach ze spadkiem daszkowym
• Ułatwione utrzymanie jezdni i mijanki
• Wyeksponowane kruszywo w celu podniesienia estetyki płyty
Forma komercjalizacji: Wdrożenie przez współwłaściciela
Forma ochrony: zgłoszenie patentowe P.426938 | know-how
Data zawarcia umowy: 18.01.2019 r.
Wdrożenie: Betard Sp. z o.o. ul. Polna 30 55-095 Długołęka
BIOGAZ +
Profesjonalny program komputerowy do gromadzenia i analizy danych z biogazowni pn. „Biogaz+” został opracowany pod kierownictwem Pana dr inż. Andrzeja Lewickiego (Instytut Inżynierii Biosystemów) w ramach projektu pt. EkoBioFood - PULS Plantinova PPNT w ramach Programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pn. Inkubator Innowacyjności+.
Funkcjonalności oprogramowania:
• Kontrola parametrów procesowych
• Analiza produkcji biogazu i energii
• Optymalizacja ekonomiczna
Forma komercjalizacji: licencja niewyłączna
Forma ochrony: prawo autorskie
www.biogazplus.pl
Wdrożenie:
• Biogaz Działyń Sp. z o.o.
• Bio-ENERGIA Strzykocin Sp. z o.o.
• GAMAWIND Sp. z o.o.
• Biogazownia Przybroda Sp. z o.o.
• Zakład Zagospodarowania Odpadów w Poznaniu Sp. z o.o.
• Doradztwo Biotechnologiczne Andrzej Lewicki
• Bio-Wat Sp. z o.o.
• Ośrodek Hodowli Zarodowej "Gajewo" Sp. z o.o.
• Bioutil Sp. z o.o.
• INTER-AGRI Sp. z o.o.
• Biowatt S.A.
• BTB Sp. z o.o.
• Bioenergy Project Sp. z o.o.
• CHP Energia Sp. z o.o.
W wyniku realizacji projektu pn. Opracowanie wytwarzania innowacyjnych wyrobów z mleka koziego wyprodukowanego w oparciu o krajowe źródła paszy białkowej z wykorzystaniem roślinnych substancji biologicznie czynnych i naturalnych probiotyków (POIR.04.01.02-00-0008/18-0) technologię przygotowania mieszanki paszowej dla kóz z wykorzystaniem ziołowego dodatku paszowego, który jest przedmiotem zgłoszenia patentowego w UP RP nr P.433779. Z mleka uzyskanego od kóz karmionych z wykorzystaniem wdrożonego dodatku wytwarzane są przez firmę AGRO-DANMIS GRAMOWSCY SP. J.
• Smakołyk truskawkowy 100g
• Ser kozi twarogowy pełnotłusty 200g
Forma ochrony: zgłoszenie patentowe nr P.433779 | know-how
Data zawarcia umowy: 07.05.2023 r.
Wdrożenie: AGRO-DANMIS GRAMOWSCY SP. J., Bukowiec 34, 64-834 Wyszyny
https://optycapra.up.poznan.pl/content/nasze-produkty
https://www.danmis.com.pl/aktualnosci/program-operacyjny-inteligentny-rozwoj-poir/
„Jabłko prażone bursztynowe” to nazwa handlowa innowacyjnej, nasączanej próżniowo, pasteryzowanej kostki jabłkowej w żelu, której receptura oraz technologia produkcji zostały opracowane oraz wdrożone w ramach prac współfinansowanych przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w projekcie pt.: „Opracowanie technologii innowacyjnych półproduktów i produktów owocowych w oparciu o fizyczne i dyfuzyjne metody przetwarzania i utrwalania z uwzględnieniem aspektu czystej etykiety oraz walorów prozdrowotnych” (umowa nr POIR.01.01.01-00-0146/17-00). Wdrożenie miało miejsce w Przetwórni Gil Sp. z o. o., która była jednocześnie głównym beneficjentem projektu. Natomiast częścią badawczo-rozwojową projektu kierowali pracownicy Pracowni Analizy i Technologii Owoców i Warzyw Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Opracowany produkt – kostka jabłkowa w żelu (potocznie zwana jabłkiem prażonym) posiada doskonałe cechy sensoryczne oraz wysoką wartość odżywczą. Wysoką jakość otrzymanego produktu uzyskano dzięki zastosowaniu w procesie produkcyjnym techniki nasączania próżniowego. Z procesu produkcyjnego wyeliminowano chemiczne środki konserwujące, które zastąpiono innowacyjną dla tego typu produktu techniką pakowania w systemie bag in box. Uzyskano w ten sposób większą higienę procesu, zwiększono trwałość produktu i zmniejszono ilość odpadów opakowaniowych. Głównymi odbiorcami „jabłka prażonego bursztynowego” jest branża piekarska i cukiernicza. W ramach prac projektowych i wdrożenia powstały innowacje będące przedmiotem zgłoszeń patentowych, których współtwórcami są pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu:
- Sposób wytwarzania kostki jabłkowej w żelu z wykorzystaniem procesu nasączania próżniowego oraz sytemu pakowania typu bag in box (nr P.438426 z dnia 9 lipca 2021 roku).
- Urządzenie do wysycania roztworem tkanek roślinnych (nr P.438423 z dnia 9 lipca 2021 roku).
Forma ochrony: zgłoszenia patentowe nr P.438423, P.438426 | know-how
Wdrożenie: Przetwórnia GIL Sp. z o.o., Stare Bojanowo, ul. Szkolna 30, 64-030 Śmigiel
https://gil.com.pl/Jablko-prazone-bursztynowe.html
Jabłko prażone bursztynowe