Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
Ministerstwo Edukacji i Nauki ogłosiło listę kół naukowych, które otrzymają dofinansowanie na realizację swoich projektów w ramach programu „Studenckie Koła Naukowe”. W tegorocznej edycji aplikowało 214 wnioskodawców, z których zakwalifikowało się 106 projektów, a łączna kwotę dofinansowania tej edycji to 5 746 326,29 zł. Wśród laureatów z naszego Uniwersytetu znalazły się: Koło Naukowe Technologów Żywności oraz Koło Naukowe Projektantów Mebli.
Koło Naukowe Technologów Żywności otrzymało dofinansowanie na opracowanie i komercjalizację nowych rozwiązań dla żywności w kontekście zrównoważonej gospodarki. Opracowana linia innowacyjnej żywności, zawiera produkty uboczne przetwórstwa żywności pochodzenia roślinnego wzbogacone w składniki aktywne, nadające jej nowe cechy użytkowe i wartość odżywczą. Nagrodzony projekt zostanie zrealizowany na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu przez: prof. dr hab. Annę Gramzę-Michałowską (Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej), dr inż. Przemysława Kowalczewskiego (Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego) i dr Bartosza Kulczyńskiego (Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej).
Wartości dofinansowania: 64 362,00 zł
Okres realizacji: 2022-2023
Koło Naukowe Projektantów Mebli dzięki dofinansowaniu z Ministerstwa zrealizuje projekt opracowania i komercjalizacji rozwiązania wielopunktowego dopasowania geometrii fotela biurowego. Celem projektu jest ulepszenie dopasowania do ciała użytkownika i stymulowanie korektę złej postawy organizmu podczas pracy. Za realizację projektu odpowiadać będą naukowcy z Katedry Meblarstwa Wydziału Leśnego i Technologii Drewna: dr inż. Krzysztof Wiaderek (koordynatorem projektu), dr inż. Łukasz Matwiej (opiekun Studenckiego Koła Naukowego Projektantów Mebli) oraz dr inż. Adam Majewski.
Wartości dofinansowania: 60 000,00 zł
Okres realizacji: 2022-2023
Działania projektowe w kwestiach związanych z komercjalizacją technologii wspierane będą przez zespół Centrum Innowacji i Transferu Technologii.
Serdecznie gratulujemy!