Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
Problem anemii wynikającej z niedoborów żelaza dotyka znaczną część populacji (ok. 2 mld ludzi) i jest najpowszechniej występującą formą niedożywienia na świecie. Najlepiej przyswajalne żelazo, to żelazo hemowe, natomiast związki żelaza obecne w roślinach zazwyczaj wykazują ograniczoną biodostępność. Wyjątkiem jest w tym przypadku żelazo ferrytynowe. W wyniku przeprowadzonych badań dowiedziono, że ta forma żelaza charakteryzuje się dobrą przyswajalnością, porównywalną z FeSO4 (standard farmaceutyczny), ale w przeciwieństwie do FeSO4 – zminimalizowane są efekty uboczne ze strony układu pokarmowego podczas suplementacji żelaza w formie ferrytyny.
Celem przeprowadzonych badań było zwiększenie w roślinach metodami hodowlanymi ekspresję naturalnie przez nie wytwarzanego białka - ferrytyny, obecnego praktycznie w każdej żywej komórce, pełniącej funkcję magazynu żelaza. Uzyskany w ten sposób materiał roślinny, po odpowiednim przetworzeniu, miał stać się bazą do produkcji żywności wzbogaconej w żelazo lub suplementów diety.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu wspólnie z Instytutem Chemiii Bioorganicznej PAN opatentował metodę hodowli kiełków roślinnych zawierających nawet kilkudziesięciokrotnie podwyższoną zawartość żelaza.
Następnie, w ramach projektu POIG 01.01.02 -00-061/09 pt. “Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych” opracowano technologię produkcji żywności wzbogaconej w powyższe kiełki czyli: makaronów, chrupek kukurydzianych, wafli ryżowych, chleba bezglutenowego, budyniu, kisielu oraz kasz instant z przyprawami.
http://platontv.pl/show/7092