Decyzja Urzędu Patentowego RP o przyznaniu patentu na wynalazek pn. „Sposób wytwarzania chleba mieszanego z leżakowanymi liśćmi morwy białej, w szczególności dla diabetyków”
Centrum Innowacji i Transferu Technologii informuje, że w dniu 7 października 2022 roku Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu otrzymał decyzję Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej o przyznaniu patentu na wynalazek pn. „Sposób wytwarzania chleba mieszanego z leżakowanymi liśćmi morwy białej, w szczególności dla diabetyków”.
Autorami wynalazku są:
- dr inż. Monika Przeor z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej
- prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Ciszewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej
- prof. UPP dr hab Diminik Kmiecik
- mgr Oskar Szczepaniak z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej
- dr inż. Monika Besztarda z Katedry Biochemii i Analizy Żywności
Serdecznie gratulujemy!