Decyzja Urzędu Patentowego RP o przyznaniu patentu na wynalazek pn: Blendy olejów tłoczonych na zimno o cechach prozdrowotnych i technologicznych
Centrum Innowacji i Transferu Technologii informuje, że w dniu 15 lutego 2023 roku Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu otrzymał decyzję Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej o przyznaniu patentu na wynalazek: Blendy olejów tłoczonych na zimno o cechach prozdrowotnych i technologicznych.
Autorami wynalazku są naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu:
- prof. UPP dr hab. Dominik Kmiecik (Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego)
- mgr Monika Fedko (Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej)
- prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska (Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej)
- dr Bartosz Kulczyński (Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej)
- dr inż. Monika Przeor (Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej)
- prof. dr hab. Anna Gramza Michałowska (Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej)
Serdeczne gratulacje!