15/11/2022, 14:37

Decyzja Urzędu Patentowego RP o przyznaniu patentów na zestawy do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności ostropestu plamistego, słonecznika zwyczajnego, sezamu indyjskiego, lnu zwyczajnego, kokosa właściwego i (...)

Centrum Innowacji i Transferu Technologii informuje, że w dniu 2 listopada 2022 roku Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu otrzymał decyzje Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej o przyznaniu patentów na wynalazki opracowane we współpracy z Uniwersytetem Medycznym w Lublinie pn.:
  • Zestaw do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności ostropestu plamistego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych oraz sposób wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych w szczególności ostropestu plamistego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych,
  • Zestaw do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności słonecznika zwyczajnego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych oraz sposób wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych w szczególności słonecznika zwyczajnego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych,
  • Zestaw do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności sezamu indyjskiego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych oraz sposób wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych w szczególności sezamu indyjskiego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych,
  • Zestaw do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności lnu zwyczajnego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych oraz sposób wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych w szczególności lnu zwyczajnego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych,
  • Zestaw do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności kokosa właściwego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych oraz sposób wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych w szczególności kokosa właściwego  i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych,
Współautorkami wynalazku z ramienia UPP są: prof. UPP dr hab. Magdalena Montowska z Katedry Technologii Mięsa oraz mgr inż. Kaludia Kotecka-Majchrzak. Autorkami po stronie pierwszego współuprawnionego tj. UML są:  prof. dr hab. n. chem. Emilia Fornal i mgr Agata Sumara.

KONTAKT

Centrum Innowacji i Transferu Technologii
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
Zobacz jak można do nas dojechać
Logo Fundusze Europejskie Inteligentny Rozwój Logo Rzeczpospolita Polska Logo Unia Europejska Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Projekt „Inkubator Innowacyjności 4.0” jest współfinansowany ze środków finansowych na naukę w ramach projektu pozakonkursowego „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4).
Go to top