Decyzja Urzędu Patentowego RP o przyznaniu patentów na zestawy do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności ostropestu plamistego, słonecznika zwyczajnego, sezamu indyjskiego, lnu zwyczajnego, kokosa właściwego i (...)
Centrum Innowacji i Transferu Technologii informuje, że w dniu 2 listopada 2022 roku Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu otrzymał decyzje Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej o przyznaniu patentów na wynalazki opracowane we współpracy z Uniwersytetem Medycznym w Lublinie pn.:
- Zestaw do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności ostropestu plamistego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych oraz sposób wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych w szczególności ostropestu plamistego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych,
- Zestaw do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności słonecznika zwyczajnego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych oraz sposób wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych w szczególności słonecznika zwyczajnego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych,
- Zestaw do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności sezamu indyjskiego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych oraz sposób wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych w szczególności sezamu indyjskiego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych,
- Zestaw do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności lnu zwyczajnego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych oraz sposób wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych w szczególności lnu zwyczajnego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych,
- Zestaw do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności kokosa właściwego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych oraz sposób wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych w szczególności kokosa właściwego i jego produktów ubocznych w produktach spożywczych,
Współautorkami wynalazku z ramienia UPP są: prof. UPP dr hab. Magdalena Montowska z Katedry Technologii Mięsa oraz mgr inż. Kaludia Kotecka-Majchrzak. Autorkami po stronie pierwszego współuprawnionego tj. UML są: prof. dr hab. n. chem. Emilia Fornal i mgr Agata Sumara.