Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
OGÓLNA TEMATYKA DZIAŁALNOŚCI NAUKOWO-BADAWCZEJ:
|
KONTAKT DO KATEDRY:
Imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za współpracę: Prof. dr hab. Damian Józefiak E-mail: Wmwz.kzz@up.poznan.pl, Justyna.wolska@up.poznan.pl Telefon: 61-848-72-27 |
PROJEKTY REALIZOWANE W CIĄGU OSTATNICH 5 LAT:
LP |
TEMAT |
ŹRÓDŁO FINANSOWANIA |
KIEROWNIK PROJEKTU |
E-MAIL DO KIEROWNIKA |
OKRES REALIZACJI |
1. |
Wykorzystanie bioaktywnego preparatu bakteriocynowego w dietach kurcząt rzeźnych jako czynnika modulującego mikrobiom jelitowy. | Grant PRELUDIUM - Narodowe Centrum Nauki (NCN) | dr inż. Bartosz Kierończyk | 21.07.2015-20.07.2018 | |
2. |
IN-OIL: Innowacyjna metoda biokonwersji produktów ubocznych przemysłu spożywczego | LIDER – Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR) |
dr inż. Bartosz Kierończyk |
01.01.2017-31.12.2018 | |
3. |
Innowacyjne zastosowanie krajowego białka i tłuszczu paszowego wytworzonego z larw Hermetia illucens w akwakulturze ryb jesiotrowatych |
LIDER- Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ( NCBiR) |
dr inż. Bartosz Kierończyk |
01.02.2022-01.01.2025 | |
4. |
GUTFEED – innowacyjne żywienie w zrównoważonej produkcji drobiarskiej |
BIOSTRATEG, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR) |
prof. dr hab. Damian Józefiak |
01.09.2015-31.10.2019 | |
5. |
Zastosowanie siana z owsa w żywieniu cieląt w Przedsiębiorstwie Produkcyjno-Handlowym Agropol Sp. z o. o. |
projekt naukowo-badawczy finansowany przez Agropol Sp. z o. o. |
prof. dr hab. Włodzimierz Nowak |
2016-2017 |
|
6. |
Opracowanie modelu interpretacji zawartości mocznika w mleku jako biomarkera żywienia i warunków środowiskowych krów mlecznych |
projekt naukowo-badawczy finansowany przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. |
prof. dr hab. Włodzimierz Nowak |
|
2017-2021 |
7. |
Obszar badawczy 4 pt: „Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla drobiu i świń poprzez właściwe skarmianie i uzyskanie produktów zwierzęcych wysokiej jakości” realizowany w ramach Programu Wieloletniego – „Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju”, zatwierdzony Uchwałą Rady Ministrów nr 222/2 |
Instytucja finansująca Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi |
prof. dr hab. Andrzej Rutkowski |
|
2016 - 2020 |
8. |
Żywieniowe interakcje pomiędzy egzogennymi korbohydrazami i emulsyfikatorami w badaniach na drobiu |
Grant Sonata - Narodowe Centrum Nauki (NCN) |
Prof. UPP. dr hab. Sebastian Kaczmarek |
2016 - 2020 | |
9. |
Rola biologicznie aktywnych substancji Paulownia CLON IN VITRO 112 w regulacji procesu metanogenezy i biouwodorowania u zwierząt przeżuwających |
Grant OPUS - Narodowe Centrum Nauki (NCN) |
Prof. dr hab. Adam Cieślak |
|
2017-2021 |
10. |
Opracowanie preparatów o przedłużonym uwalnianiu w formie bolusa zawierających roślinne olejki eteryczne zmniejszających ryzyko wystąpienia subklinicznej kwasicy |
NCBiR |
Dr inż. Robert Mikuła |
|
2018- 2022 |
11. |
Rola polifenoli Coleus amboinicus (Lour.) w modulacji procesu metanogenezy i biouwodorowania w żwaczu jagniąt |
Grant Preludium |
Yulriani Rizki Yanza |
|
2019-2022 |
12. |
Rola tłuszczu pozyskanego z larw Hermetia illucens w żywieniu drbiu- od wartości pokarmowej do statusu zdrowotnego kurcząt rzeźnych |
Grant OPUS - Narodowe Centrum Nauki (NCN) |
prof. dr hab. Damian Józefiak |
|
2021-2024 |
13. |
Effects of replacing raw repeseed cake with fermented rapeseed cake in lamb diets on the rumen histology, carcass characteristics, and histopathological changes |
Projekt nr 005/RID/2018/19 zad 3 |
Mgr Min Gao |
|
2021 |
14. |
Systemy hodowli bydła w trosce o klimat |
Susan/II/CCCFarming/03/2021 |
Prof. dr hab. Adam Cieślak |
|
2021 - 2023 |
15. |
Ocena histologiczna tkanki jelita i wątroby świń żywionych mieszanką z olejem sojowym i alternatywnym źródłem energii w postaci tłuszczu owadziego z Hermetia illucen. |
Dr inż. Anita Zaworska-Zakrzewska |
|
2021 | |
16. |
Linking extensive husbandry prctices to the intrinsic quality of pork and broiler meat. |
Horyzont 2020-call H2020-FNR-05-2020 |
Zespół z KŻZ: |
anita.zaworska-zakrzewska@up.poznan.pl
|
2021-2023 |
17. |
Współpraca w zakresie realizacji prac rozwojowych w celu opracowania i wdrożenia innowacyjnych, precyzyjnych i bezpiecznych technologii mikronaważania dla udoskonalenia produktów premiksowych |
Środki programu rozwoju obszarów wiejskich na lata 2014-2020 |
Prof. UPP dr hab. Sebastian Kaczmarek |
|
2021-2022 |
18. |
Wpływ dodatku nizyny (E234) w mieszankach pełnoporcjowych dla kurcząt rzeźnych na histomorfologię ich układu pokarmowego |
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego |
dr inż. Bartosz Kierończyk |
|
2017 |
19. |
Badania nad retencją składników pokarmowych w dietach z dodatkiem mączek z biomasy owadów stosowanych w żywieniu kurcząt rzeźnych |
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego |
dr inż. Bartosz Kierończyk |
2019 | |
20. |
Szacowanie zagrożenia krów mlecznych subkliniczną kwasicą żwacza na podstawie wybranych wskaźników procesu fermentacji w żwaczu |
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego |
dr inż. Barbara Stefańska |
2017 | |
21 |
Ocena wpływu częściowego i całkowitego zastąpienia oleju sojowego tłuszczem z Hermetia illucens na strawność diety, parametry funkcjonowania przewodu pokarmowego i wyniki produkcyjne rosnących świń |
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego |
dr inż. Anita Zaworska-Zakrzewska |
2020 | |
22. |
Wpływ relatywnie niskiego udziału pełnotłustych mączek z larw Tenebrio molitor i Zophabas morio w dietach kurcząt rzeźnych na jakość kośća |
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego |
Mgr Zuzanna Mikołajczak |
2021 | |
23. |
Wpływ substytucji oleju sojowego przez tłuszcz z larw Hermetia illucens w dietach indyków na odpowiedź immunologiczną |
Mgr Zuzanna Mikołajczak |
2020 | ||
24. |
Effect of dietary fermented rapeseed cake on milk fatty acid composition in dairy cows |
Mgr Min Gao |
2019 | ||
25. |
Badania nad retencją składników pokarmowych w dietach z dodatkiem mączek z biomasy owadów stosowanych w żywieniu kurcząt rzeźnych |
Dr inż. Bartosz Kierończyk |
|
2019 | |
26. |
Wpływ substytucji oleju sojowego przez tłuszcz z larw Hermetia illucens w dietach kurcząt rzeźnych na wybrane parametry immunologiczne |
Abdelbasset Benzertiha MSc |
|
2019 | |
27. |
Coleus Amboinicus Lour as Rumen Methanogenesis and Biohydrogenation Modulator |
Mgr Yulianri Rizki Yanza |
2017 | ||
28. |
Oddziaływanie nizyny na mikrobiom układu pokarmowego i wyniki odchowu kurcząt rzeźnych |
dr inż. Bartosz Kierończyk |
|
2017 |