Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
OGÓLNA TEMATYKA DZIAŁALNOŚCI NAUKOWO-BADAWCZEJ:
|
KONTAKT DO KATEDRY:
Imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za współpracę: E-mail: agata.chmurzynska@up.poznan.pl Telefon: 61 848-61-81 |
PROJEKTY REALIZOWANE W CIĄGU OSTATNICH 5 LAT:
LP |
TEMAT |
ŹRÓDŁO FINANSOWANIA |
KIEROWNIK PROJEKTU |
E-MAIL DO KIEROWNIKA |
OKRES REALIZACJI |
1. |
Badanie roli niedoboru choliny w diecie w brązowieniu tkanki tłuszczowej |
PRELUDIUM NCN |
Anna Radziejewska | anna.radziejewska@up.poznan.pl | 2022-2025 |
2. |
Ocena wpływu equolu na gospodarkę wapnia u szczurów owariektomizowanych | PRELUDIUM NCN |
Natalia Wawrzyniak | natalia.wawrzyniak@up.poznan.pl | 2022-2025 |
3. |
Połączenie daidzeiny i Lactobacillusa acidophilus w celu poprawy gospodarki wapnia i zdrowia kości |
PRELUDIUM NCN |
Iskandar Harahap | iskandar.harahap@up.poznan.pl | 2022-2025 |
4. |
Czy Lactobacillus acidophillus obniża ryzyko rozwoju osteoporozy u kobiet po menopauzie | NUTRICIA | Iskandar Harahap | 2022-2024 | |
5. |
Analiza mechanizmów wpływu betainy na metabolizm lipidów i skład ciała |
OPUS | Agata Chmurzyńska | 2021-2025 | |
6. |
Interakcyjny wpływ suplementacji Cr(III) przy zróżnicowanym poziomie cynku w diecie na organizm i wybrane parametry behawioralne u szczurów | MINIATURA NCN | Halina Staniek | 2020-2021 | |
7. |
EQVEGAN – European Qualifications & Competences for the Vegan Food Industry | PROJEKT EU | Zbigniew Krejpcio |
zbigniew.krejpcio@up.poznan.pl |
2020-2023 |
8. |
Badanie wpływu Lactobacillus plantarum ATCC14917 na gospodarkę żelaza u szczurów na diecie wysokotłuszczowej |
PRELUDIUM NCN | Katarzyna Skrypnik | katarzyna.skrypnik@up.poznan.pl |
2020-2023 |
9. |
Badania nad wpływem fitoestrogenów sojowych na regulację endogennej syntezy choliny i gromadzenia lipidów w wątrobie |
PRELUDIUM NCN | Ewelina Żuk | ewelina.zuk@up.poznan.pl |
2019-2022 |
10. |
Ocena aktywności enzymatycznej mikrobiomu jelitowego otyłych kobiet z Zespołem Policystycznych Jajników |
MINIATURANCN | Karolina Łagowska |
karolina.lagowska@up.poznan.pl | 2020-2023 |
11. |
Związek pomiędzy wzorami podjadania i wyborem pożywienia a zdrowiem metabolicznym kobiet w okresie okołomenopauzalnym i po menopauzie |
PRELUDIUM NCN | Aleksandra Skoczek-Rubińska |
aleksandra.skoczek@up.poznan.pl |
2019-2022 |
12. |
Opracowanie metod efektywnej i bezpiecznej przedstartowej regulacji masy ciała oraz szybkiej odnowy żywieniowej w dyscyplinach, w których obowiązują kategorie wagowe. |
PRELUDIUM NCN | Emilia Zawieja |
emilia.zwieja@up.poznan.pl |
2018-2021 |
13. |
Badania nad mechanizmami przeciwcukrzycowych właściwości glikozydów stewiolowych (indywidualnie i w połączeniu z L-argininą i chromem(III)) – w poszukiwaniu formuły preparatu dla osób chorych na cukrzycę |
NCN | Zbigniew Krejpcio |
zbigniew.krejpcio@up.poznn.pl | 2018-2021 |
14. |
Wpływ spożycia choliny i niealkoholowego stłuszczenia wątroby u matek w czasie ciąży i laktacji na rozwój i funkcjonowanie trzustki u potomstwa |
SONATA NCN | Joanna Mikołajczyk-Stecyna |
joanna.stecyna@up.poznan.pl | 2017-2020 |
15. |
Metabolizm grup jednowęglowych u osób z nadwagą i otyłością |
PRELUDIUM NCN | Monika Młodzik | monika.mlodzik@up.poznan.pl | 2017-2020 |
16. |
Metabolizm grup jednowęglowych u kobiet w wieku postmenopauzalnym z zespołem metabolicznym |
PRELUDIUM NCN | Agata Muzsik-Kazimierska |
agata.muzsik@up.poznan.pl | 2016-2020 |
17. |
Związek pomiędzy wrażliwością na zawartość tłuszczu w pokarmie, częstością spożycia produktów wysokotłuszczowych i polimorfizmem genów – determinacja masy ciała i metabolizmu lipidów |
OPUS | Agata Chmurzyńska |
agata.chmurzynska@up.poznan.pl | 2015-2019 |
18. |
Ocena skojarzonego działania ekstraktu z liści miłorzębu japońskiego i cynku na zaburzenia metaboliczne towarzyszące cukrzycy (54/2019/MINIATURA) |
MINIATURA NCN | Ewelina Król |
ewelina.krol@up.poznan.pl | 2019-2020 |
19. |
Mikroflora przewodu pokarmowego jako ogniwo pomiędzy wzorami żywieniowymi a metabolizmem człowieka |
SONATA | Anna Malinowska |
|
2016-2020 |
20. |
Badanie wpływu jelitowych i komórkowych transporterów żelaza i folianów na biodostępność tych mikroskładników w organizmie |
OPUS | Joanna Suliburska |
2016-2019 |
APARATURA NAUKOWO-BADAWCZA:
Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem:
Pracownia oceny wartości odżywczej żywności:
Pracownia analizy pierwiastkowej:
Pracownia chemiczna:
Pracownia testów wysiłkowych:
Ośrodek Badań Żywieniowych:
Przykładowe usługi badawcze: