OGÓLNA TEMATYKA DZIAŁALNOŚCI NAUKOWO-BADAWCZEJ:
ZARZĄDZANIE PRZEDSIĘBIORSTWEM ORAZ GMINĄ (JST):
- nowoczesne instrumenty zarządzania przedsiębiorstwami (zarządzanie procesowe, holistyczne, zintegrowane),
- zarządzanie strategiczne (analiza strategiczna i planowanie strategiczne, określanie pozycji rynkowej),
- zarządzanie zasobami ludzkimi (efektywność gospodarowania zasobami ludzkimi, systemy motywacyjne, inwestowanie w kapitał ludzki, jakość i rola kapitału ludzkiego w rozwoju gospodarczym, rola kapitału intelektualnego w tworzeniu wartości dodanej przedsiębiorstw),
- zarządzanie marketingowe (analiza procesu zarządzania strategicznego i operacyjnego, analiza i plan marketingowy),
- zarządzanie gminą (analiza budżetu gmin, analiza działalności inwestycyjnej gmin, analiza podatku rolnego, podatków i opłat lokalnych gmin, itp.),
- turystyka wiejska i agroturystyka (organizacja, zarządzanie, efektywność)
EKONOMIKA SYSTEMÓW PRODUKCJI W GOSPODARCE ŻYWNOŚCIOWEJ:
- ekonomia zrównoważonego rozwoju (badanie ekoefektywności gospodarstw i przedsiębiorstw rolnych, ocena stopnia zrównoważenia gospodarstw),
- ekonomia sektora rolno-żywnościowego (efektywność ekonomiczna przedsiębiorstw agrobiznesu – cukrowni, mleczarni),
- analiza regionalna, (np. regionalne zmiany czynników produkcji, produkcja żywca wieprzowego w ujęciu regionalnym, rozwój rolnictwa południowej wielkopolski na tle województwa wielkopolskiego i kraju, handel zagraniczny lub międzynarodowy produktami rolno-żywnościowymi).
- analiza ekonomiczna przedsiębiorstw (analiza finansowa firm, nowoczesne zasady inwestowania, analizy porównawcze spółek giełdowych, itp.),
- ekonomika i organizacja rolnictwa, ogrodnictwa i drzewnictwa (określenie czynników wpływających na ekonomikę produkcji podstawowych produktów rolnych, rachunek kosztów i wyników gospodarstw, opłacalność i rentowność produkcji, kształtowanie się cen produktów, Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej w zakresie rynku owoców i warzyw, cen i kosztów produkcji, aspekty ekonomiczne przetwórstwa owocowo-warzywnego, Organizacja rynku ogrodniczego, Uwarunkowania konsumpcji owoców i warzyw
- analiza rynku trzody chlewnej i wieprzowiny,
- analiza kosztów zewnętrznych w rolnictwie przy inwestycjach związanych z odkrywkowym pozyskiwaniem surowców
- rozwój regionalny w rolnictwie
- przedsiębiorczość na obszarach wiejskich,
LOGISTYKA W ŁAŃCUCHACH DOSTAW ŻYWNOŚCI:
- problematyka zrównoważonej logistyki w ŁDŻ (koncepcja społecznie odpowiedzialnej logistyki – LSR; analizy emisji CO2 w transporcie produktów rolno-żywnościowych, bezpieczeństwo żywności),
- efektywność procesów logistycznych (analiza infrastruktury logistycznej, analizy kosztów logistyki – w fazach zaopatrzenia, produkcji i dystrybucji, budowanie strategii logistycznych w warunkach normalnych oraz w warunkach zagrożenia, np. pandemii)
- organizacja i zarządzanie zapasami (nowe technologie magazynowania, inteligentne opakowania, recykling opakowań, centra logistyczne)
- rozwój e-handlu w dobie pandemii,
- wykorzystanie nowych technologii [IT] w logistyce
- analiza ryzyka w procesach logistycznych,
- problematyka marnotrawstwa żywności (struktura, przyczyny, możliwości zapobiegania)
- rozwój usług logistycznych (rodzaje, struktura),
- logistyka międzynarodowa (standardy jakościowe, dokumentacja logistyczna, infrastruktura w przewozach żywności, struktura surowców i produktów w przewozach międzynarodowych)
PRAWO ROLNE, ŻYWNOŚCIOWE I ADMINISTARCYJNE:
- czynniki rozwoju prawa rolnego,
- problemy ogólne prawa rolnego, żywnościowego i ochrony środowiska,
- przemiany podstaw legislacyjnych i koncepcji doktrynalnych,
- prawo administracyjne i cywilne (materialne i procesowe w tym postępowanie sądowe i egzekucyjne),
- związki pomiędzy prowadzeniem działalności rolniczej a wykonywaniem działalności gospodarczej, w tym prawne aspekty prawa rolnego i gospodarczego,
- prawne i ekonomiczne aspekty prowadzenia działalności pszczelarskiej i jej znaczenie z perspektywy rolnictwa, gospodarki i środowiska,
- prawne aspekty ubezpieczeń, ubezpieczeń społecznych i wypadków w rolnictwie,
- prawne aspekty funkcjonowania łańcuchów dostaw produktów rolno-spożywczych,
- bezpieczeństwo żywności i bezpieczeństwo żywnościowe,
- integracja w rolnictwie (grupy producentów, kontraktacja, klastering),
- zarządzanie ryzykiem w rolnictwie,
POLITYKA SPOŁECZNA, FILOZOFIA, PSYCHOLOGIA I PEDAGOGIKA:
- dziedzictwo kulturowe (dziedzictwo kulinarne, produkty lokalne i tradycyjne)
- społeczno-ekonomiczne uwarunkowania rozwoju obszarów wiejskich
- znaczenie kapitału społecznego i intelektualnego w agrobiznesie
- aksjologia działalności gospodarczej
- antropologia filozoficzna
- etyka biznesu
- problematyka społecznej odpowiedzialności biznesu i odpowiedzialnej konsumpcji
- filozofia przyrody
- filozofia współczesna
- problematyka sprawiedliwości dystrybutywnej
- kierunki wielofunkcyjnego rozwoju wsi w świetle występujących problemów społecznych
- nowe zarządzanie publiczne w polityce społecznej
- pedagogika społeczna
- problematyka rozwoju zrównoważonego
- problematyka samowystarczalności energetycznej w wymiarze lokalnym i regionalnym
- problematyka turystyki na obszarach chronionych
- problematyka rozwoju e-biznesu oraz zaufania w e-biznesie
- nowe formy gospodarowania z perspektywy rozwoju prosumpcji i ekonomii współdzielenia,
- problematyka zachowań konsumenckich i ekonomii behawioralnej,
- etnocentryzm konsumencki,
- problemy realizacji polityki społecznej w Polsce w warunkach gospodarki rynkowej
- psychologia i sztuka negocjacjI
- psychologia i socjologia środowiska
- rola państwa i udziału społecznego obywateli w racjonalnym gospodarowaniu środowiskiem i jego zasobami
- samorząd w wymiarze lokalnym i regionalnym
- społeczne przemiany na obszarach wiejskich
- społeczno-ekonomiczne aspekty ochrony środowiska i zasobów naturalnych
- wpływ podmiotów społecznych na stanowienie i zmiany prawa w zakresie polityki społecznej
- współczesne wyzwania rynku pracy – aspekty społeczno-psychologiczne
- zagadnienia metodologiczne nauk społecznych
|
KONTAKT DO KATEDRY:
Imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za współpracę:
Dr inż. Karol Wajszczuk
E-mail: karol.wajszczuk@up.poznan.pl
Telefon: 61-848-71-10; 61-846-63-53
Adres: UL. Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań
www: https://wes.up.poznan.pl/pl/jednostki/kp
|