Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
OGÓLNA TEMATYKA DZIAŁALNOŚCI NAUKOWO-BADAWCZEJ:
|
KONTAKT DO KATEDRY:
Imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za współpracę: E-mail: cais@up.poznan.pl Telefon: 61-848-73-16, 61-848-73-17 www: https://www1.up.poznan.pl/kjpm/kontakt,2 |
PROJEKTY REALIZOWANE W CIĄGU OSTATNICH 5 LAT:
LP |
TEMAT |
ŹRÓDŁO FINANSOWANIA |
KIEROWNIK PROJEKTU |
E-MAIL DO KIEROWNIKA |
OKRES REALIZACJI |
1 |
Projektowanie jakości, wartości odżywczej i cech prozdrowotnych produktów mleczarskich oraz sparametryzowanie modelu zachowania ich konsumentów |
506.784.03.00 UPP/WNZZ | Prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska | 01.01.2021 -31.12.2021 | |
2 |
Ocena jakości innowacyjnych produktów mleczarskich na bazie mleka fermentowanego przy udziale bakterii probiotycznych i z dodatkiem substancji biologicznie czynnych |
506.784.03.00 UPP/WNZZ |
Prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska |
01.01.2021 -31.12.2021 | |
3 |
Opracowanie wytwarzania innowacyjnych wyrobów z mleka koziego wyprodukowanego w oparciu o krajowe źródła paszy białkowej z wykorzystaniem roślinnych substancji biologicznie czynnych i naturalnych probiotyków” |
POIR.04.01.02-00-0008/18-0 |
Prof. dr hab. Jan Pikul | jan.pikul@up.poznan.pl | 01.09.2018 - 31.08.2021 |
4 | Analiza właściwości fizyko-chemicznych i żywieniowych jogurtów probiotycznych wytworzonych w oparciu o modyfikacje procesu technologicznego prowadzące do redukcji immunoreaktywności białek mleka krowiego oraz z mleka koniowatych w aspekcie CMPA | 506.784.03.00 UPP/WNZZ | Dr inż. Joanna Teichert | joanna.teichert@up.poznan.pl | 01.01.2020 -31.12.2020 |
5 | Projektowanie jakości i optymalizacja warunków wytwarzania produktów z mleka koziego o zwiększonej zawartości składników bioaktywnych | 506.784.03.00 UPP/WNZZ | Prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska | cais@up.poznan.pl | 01.01.2019 -31.12.2019 |
6 | Ocena trwałości kefiru zawierającego galaktooligosacharydy (GOS), otrzymanego z mieszaniny mleka koziego i jego permeatu po procesie MF/UF |
506.784.03 UPP/WNZZ |
Dr inż. Łukasz Kaczyński |
lukasz.kaczynski@up.poznan.pl |
01.01.2019 -31.12.2019 |
7 | System kontroli i sterowania ruchu ziarna w maszynach do siewu z zastosowaniem czujników piezoelektrycznych |
0137/L-8/2016, NCBiR Lider VIII |
Dr inż. Łukasz Gierz |
lukasz.gierz@put.poznan.pl |
01.09.2019 – 01.01.2022 |
8 | Determinanty stabilności cieplnej i punktu krioskopowego mieszaniny mleka koziego i jego permeatu po mikrofiltracji (MF/UF) będącej innowacyjnym surowcem do produkcji kefiru |
507.784.18 UPP/WNZZ |
Dr inż. Łukasz Kaczyński |
lukasz.kaczynski@up.poznan.pl |
01.01.2018 -31.12.2018 |
9 | Ocena jakości i właściwości prozdrowotnych produktów mleczarskich ”termin od" |
59/2018/U |
Prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska |
cais@up.poznan.pl |
28.05.2018 - 31.12.2018 |
10 | Charakterystyka stabilności matrycy kazeiny i potencjału antyoksydacyjnego produktów mleczarskich wytworzonych w procesach fermentacyjnych |
508.784.00 UPP/WNZZ |
Prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska |
cais@up.poznan.pl |
01.01.2018 - 31.12.2018 |
11 | Wpływ polimeryzacji białek serwatkowych na parametry reologiczne jogurtu probiotycznego, w tym stabilność matrycy kazeinowo-albuminowo-globulinowej |
507.784.17 UPP/WNZZ |
Dr inż. Paulina Bielska |
paulina.bielska@up.poznan.pl |
01.01.2018 -31.12.2018 |
12 | Projektowanie jakości i warunków wytwarzania mleka fermentowanego o zwiększonej wartości prozdrowotnej |
508.784.01 UPP/WNZZ |
Prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska |
cais@up.poznan.pl |
01.01.2017 - 31.12.2017 |
13 | Technologiczne uwarunkowania syntezy kwasu 2-hydroksypropanowego w mleku fermentowanym |
507.784.11 UPP/WNZZ |
Dr inż. Łukasz Kaczyński |
lukasz.kaczynski@up.poznan.pl |
01.01.2017 -31.12.2017 |
14 | Ocena potencjału antyoksydacyjnego jogurtu probiotycznego z dodatkiem polimeryzowanych białek serwatkowych |
507.784.10 UPP/WNZZ |
Dr inż. Paulina Bielska |
paulina.bielska@up.poznan.pl |
01.01.2017 -31.12.2017 |
15 | Ocena stanu jakościowego suszonego rozpyłowo soku truskawkowego z wykorzystaniem nowoczesnej techniki wspomagania komputerową analizą obrazu, modelowaniem neuronowym oraz sygnałem akustycznym |
507.752.4 UPP/WNZZ |
Dr inż. Krzysztof Przybył |
krzysztof.przybyl@up.poznan.pl |
01.03.2017 – 31.12.2017 |