OGÓLNA TEMATYKA DZIAŁALNOŚCI NAUKOWO-BADAWCZEJ:

ZESPÓŁ CHEMII BIOORGANICZNEJ
-
Prof. dr hab. Agnieszka Waśkiewicz (e-mail: agnieszka.waskiewicz@up.poznan.pl)
  • bioochrona roślin uprawnych
  • profil mykotoksyn i ich pochodnych
  • potencjał roślinnych związków bioaktywnych
  • ksenobiotyki w próbkach środowiskowych

ZESPÓŁ CHEMII PRODUKTÓW NATURALNYCH
- Prof. UPP dr hab. Kinga Stuper-Szablewska (e-mail: kinga.stuper@up.poznan.pl)
  • bioochrona roślin uprawnych
  • profil mykotoksyn i ich pochodnych
  • potencjał roślinnych związków bioaktywnych
  • ksenobiotyki w próbkach środowiskowych

 

ZESPÓŁ FIZYKOCHEMICZNYCH METOD INSTRUMENTALNYCH - Prof. UPP dr hab. Izabela Ratajczak (e-mail: izabela.ratajczak@up.poznan.pl)
  • substancje naturalne w drzewnictwie
  • biokonwersja celulozy i nanoceluloza
  • stres oksydacyjny u roślin
  • biodegradowalne materiały kompozytowe 

ZESPÓŁ CHEMII ANALITYCZNEJ ŚRODOWISKA
- Prof. dr hab. Mirosław Mleczek (e-mail: miroslaw.mleczek@up.poznan.pl)
  • dendroremediacja metali i metaloidów
  • profil mineralny grzybów leśnych
  • związki bioaktywne w grzybach
  • fizjologiczne i biochemiczne parametry stresu drzew

    KONTAKT DO KATEDRY:

    Imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za współpracę

    Prof. UPP dr hab. inż. Izabela Ratajczak 

    E-mail: izabela.ratajczak@up.pozan.pl

                 chemiatd@up.poznan.pl

    Telefon61-848-78-25, 61-848-78-24

    Adresul. Wojska Polskiego 75, 60-625 Poznań
    wwwhttps://wtd.up.poznan.pl/pl/jednostki/katedra-chemii

    PROJEKTY REALIZOWANE W CIĄGU OSTATNICH 5 LAT:

    LP

    TEMAT

    ŹRÓDŁO FINANSOWANIA

    KIEROWNIK PROJEKTU

    E-MAIL DO KIEROWNIKA

    OKRES REALIZACJI

    1

    Molekularne i fizjologiczne mechanizmy sezonowego transportu i fitoekstrakcji różnych form arsenu u traw wieloletnich na przykładzie miskanta olbrzymiego (Miscanthus x giganteus).

    Narodowe Centrum Nauki (OPUS 21)

    dr inż. Joanna Cerazy-Waliszewska

    po stronie UPP:

    prof. dr hab. Mirosław Mleczek

    miroslaw.mleczek@up.poznan.pl

    jcerazyphd@gmail.com

    2022-2025
    2

    Projekt EQVEGAN –European Qualifications & Competences for the Vegan Food Industry 621581-EPP-1-2020-1-PT-EPPKA2-SSA-EQVEGAN

    European Commission through the Sector Skills Alliance Programme (SSA) as part of the Key Action 2 projects.

    Prof. Riu Costa 

    po stronie UPP: prof. dr hab. Zbigniew Krejpcio

    Wykonawca: Kinga Stuper-Szablewska,

    Anna Przybylska-Balcerek

    kinga.stuper@up.poznan.pl

    zbigniew.krejpcio@up.poznan.pl

    2020-2023
    3

    Probiotyczne liofilizowane dania dla dzieci o zaprogramowanych właściwościach funkcjonalnych

    NCBiR

    („Szybka Ścieżka”)

    Kierownik: dr hab. Waszkowiak Katarzyna

    Wykonawca: Kinga Stuper-Szablewska

    kinga.stuper@up.poznan.pl 

    katarzyna.waszkowiak@up.poznan.pl

    2021
    4

    Innowacyjne przekąski prozdrowotne wspierające działanie układu nerwowego, odpornościowego i pokarmowego

    NCBiR

    („Bony na Innowację”)

    Kierownik: prof. dr hab. Zbigniew Krejpcio

    Wykonawca: Kinga Stuper-Szablewska,

    Maciej Buśko

    kinga.stuper@up.poznan.pl 

    zbigniew.krejpcio@up.poznan.pl

    2020-2021
    5

    Naturalne substancje bioaktywne rodzimych roślin zielarskich w biologicznej ochronie zbóż - od kompleksowej analizy ich składu i aktywności po modelowanie parametrów procesu

    Narodowe Centrum Nauki (OPUS 16)

    prof. dr hab. Agnieszka Waśkiewicz

    agnieszka.waskiewicz@up.poznan.pl

    2019-2022
    6

    Zmiany zawartości pierwiastków w przyrostach drzew przyulicznych miasta Poznania, miarą postępującej antropopresji.

    Narodowe Centrum Nauki (Miniatura 5)

    dr Sylwia Budzyńska

    sylwia.budzynska@up.poznan.pl

    2021-2022
    7

    Wpływ deficytu wody na zdolności fitoremediacyjne oraz poziomy stresu oksydacyjnego topoli energetycznej (Populus Maximowiczii × nigra) w świetle postępujących zmian klimatycznych

    Narodowe Centrum Nauki (Miniatura 5)

    prof. UPP dr hab. Zuzanna Magdziak

    zuzanna.magdziak@up.poznan.pl 

    2021-2022
    8

    Wpływ zanieczyszczeń pochodzenia antropogenicznego na aktywność biologiczną propolisu

    Narodowe Centrum Nauki (Miniatura 3)

    dr Magdalena Woźniak

    magdalena.wozniak@up.poznan.pl

    2019-2020
    9

    Wpływ ekstraktów roślinnych na rozwój patogenicznch grzybów rodzaju Fusarium i ograniczenie syntezy mykotoksyn

    Narodowe Centrum Nauki (Miniatura 2)

    dr hab. Karolina Gromadzka

    karolina.gromadzka@up.poznan.pl

    2018-2019
    10

    Potencjał fitoremediacdyjny rodzimych gatunków drzew i krzewów rosnących na ekstremalnie zanieczyszczonych metalami śladowymi i metaloidami oasadach poflotacyjnych

    Narodowe Centrum Nauki (OPUS 8)

    prof. dr hab. Piotr Goliński

    piotr.golinski@up.poznan.pl

    2015-2019
    11

    Biochemiczne, fizjologiczne i anatomiczne czynniki modyfikujące podatność kukurydzy cukrowej na infekcję wywołaną patogenicznymi grzybami rodzaju Fusarium

    Narodowe Centrum Nauki (OPUS 8)

    prof. dr hab. Agnieszka Waśkiewicz

    agnieszka.waskiewicz@up.poznan.pl

    2015-2018
    12

    Enzymatyczna hydroliza celulozy - poszukiwanie nowych kompleksów celulaz

    Narodowe Centrum Nauki (OPUS 6)

    dr Kinga Szentner

    kinga.szentner@up.poznan.pl

    2015-2018

    ZLECONE BADANIA (badania naukowe i prace rozwojowe, opinie, analizy, ekspertyzy):
    • „Analiza chemiczna w zakresie badania materiałów pochodzenia naturalnego i syntetycznego z wykorzystaniem technik instrumentalnych”
    • „Środowiskowe aspekty przebudowy i budowy dróg leśnych z udziałem wybranych spoiw asfaltowych”. Ekspertyza dotycząca oddziaływania na środowisko
    • „Ocena zawartości substancji bioaktywnych (kwasy fenolowe, flawonoidy, karotenoidy, aktywność przeciwutleniająca) w ziarnie pszenicy jarej oraz produktach zbożowych (mąka, chleb, makaron)”
    • „Oznaczenie stężenia kwasów fenolowych, flawonoidów, steroli, związków fenolowych ogółem, karotenoidów, analizy potencjału antyoksydacyjnego, analizy składu podstawowego, analizy pierwiastków oraz analizy aminokwasów w nasionach konopi”
    • „Wpływ  procesów przerobu ziarna pszenicy ozimej uprawianej w systemie ekologicznym na zawartość substancji bioaktywnych”
    • „Opracowanie preparatów o przedłużonym uwalnianiu w formie bolusa zawierających olejki eteryczne zmniejszające ryzyko wystąpienia subklinicznej kwasicy (SARA) krów mlecznych”
    • „Analiza związków lotnych w próbkach wełny izolacyjnej”
    • „Analiza związków bioaktywnych kombucha, zakwasach: buraczanym, bołotowa z cebuli i kapusty”

    APARATURA NAUKOWO-BADAWCZA:
    • Chromatograf cieczowy HPLC waters sprzężony z detektorami: FLD, PDA, RI
    • Chromatograf gazowy sprzężony ze spektrometrem masowym GC/MS/MS
    • Chromatograf cieczowy - UPLC/PDA
    • Chromatograf cieczowy sprzężony ze sprktrometrem mas UPLC/ PDA/TQD
    • Analizator elementarny
    • Spektrofotometr absorpcji atomowej AAS
    • Spektrofotometr FT-IR-ATR
    • Spektrofotometr UV-VIS
    • Tritrator z wymienną biuretą i mieszadłem magnetycznym
    • Młyn laboratoryjny
    • Mineralizator mikrofalowy
    • Ekstraktor w nadkrytycznym CO2

    DZIAŁALNOŚĆ SZKOLENIOWA:
    • szkolenia w zakresie obsługi chromatografów cieczowych i gazowych,
    • szkolenia w zakresie walidacji metod analitycznych oraz opracowywania metodyk analizy jakościowej i ilościowej związków chemicznych.

    INNE AKTYWNOŚCI:
    • kompleksowa ocena właściwości surowców roślinnych, zwierzęcych, żywności, w tym specjalistyczne analizy chemiczne z wykorzystaniem nowoczesnej aparatury badawczej,
    • kompleksowa ocena poziomu zanieczyszczeń chemicznych surowców roślinnych, zwierzęcych, żywności z wykorzystaniem nowoczesnej aparatury badawczej.

    KONTAKT

    Centrum Innowacji i Transferu Technologii
    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Kolegium Rungego
    ul. Wojska Polskiego 52
    60-627 Poznań
    Zobacz jak można do nas dojechać
    Logo Fundusze Europejskie Inteligentny Rozwój Logo Rzeczpospolita Polska Logo Unia Europejska Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
    Projekt „Inkubator Innowacyjności 4.0” jest współfinansowany ze środków finansowych na naukę w ramach projektu pozakonkursowego „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4).
    Go to top