Kolegium Rungego
ul. Wojska Polskiego 52
60-627 Poznań
OGÓLNA TEMATYKA DZIAŁALNOŚCI NAUKOWO-BADAWCZEJ: Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności aktywnie uczestniczy w polskim życiu gospodarczym oraz społecznym. Posiada bezpośrednie i dobrze udokumentowane osiągnięcia na tym polu. Ścisła współpraca z podmiotami gospodarczymi z branż biotechnologicznej, żywnościowej i paszowej oraz technologii ochrony środowiska jest dla nas jednym z najistotniejszych priorytetów. Wpływ na otoczenie gospodarcze realizowany jest poprzez wdrożenia wynalazków do praktyki przemysłowej oraz projekty badawcze prowadzone we współpracy z partnerami przemysłowymi. Za przykład tego typu działalności dobrze służyć mogą rezultaty projektu Opracowanie preparatów eubiotycznych dla zwierząt gospodarskich (umowa nr PBS1/A8/10/2012) realizowanego przez konsorcjum złożone z dwóch podmiotów badawczych z Poznania (w tym Uniwersytet Przyrodniczy) oraz firmę JHJ sp. z o.o. z Nowej Wsi. W wyniku projektu opracowanych zostało pięć kompozycji eubiotycznych, których zastosowanie umożliwia zwiększenie efektywności produkcji zwierzęcej dzięki poprawie przyswajalności pasz oraz redukcji śmiertelności inwentarza. W rezultacie projektu powstały cztery wynalazki chronione przez Urząd Patentowy RP oraz trzy publikacje naukowe. Opracowane preparaty zostały skutecznie skomercjalizowane z pomocą Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego. Wspomniane preparaty i technologie zostały sprzedane polskiemu przedsiębiorstwu posiadającemu ponad 15% udziału w polskim rynku probiotyków dla ludzi. |
KONTAKT DO KATEDRY:
Imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za współpracę: E-mail: Wojciech.bialas@up.poznan.pl Telefon: 61-846-60-02 Adres: ul. Wojska Polskiego 48, 60-627 Poznań |
PROJEKTY REALIZOWANE W CIĄGU OSTATNICH 5 LAT:
LP |
TEMAT |
ŹRÓDŁO FINANSOWANIA |
KIEROWNIK PROJEKTU |
E-MAIL DO KIEROWNIKA |
OKRES REALIZACJI |
1 |
Czynniki transkrypcyjne jako narzędzia masowego działania w ulepszaniu cech przemysłowych u drożdży. 2021/41/B/NZ9/00086 |
NCN |
Prof. UPP dr hab. Ewelina Celińska |
2021 – 2025 | |
2 |
Manipulacje komórkową odpowiedzią na stres jako strategia zwiększająca nadprodukcję heterologicznych białek w rekombinowanych komórkach drożdży niekonwencjonalnych Yarrowia lipolytica. MNiSW, DI2017 001047 |
MNISW |
Mgr inż. Monika Kubiak, |
2018-2022 | |
3 |
Intensyfikacja produkcji heterologicznych białek w komórkach niekonwencjonalnych drożdży Yarrowia lipolytica poprzez zastosowanie inżynierii molekularnych mechanizmów dojrzewania i sekrecji polipeptydów. MNiSW, DI2017 000947 |
MNISW |
Mgr inż. Paulina Korpys, |
2018-2022 | |
4 |
Wpływ mikrobiomu jelitowego na indukcję przeciwnowotworowej odpowiedzi immunologicznej. NCN 2017/25/B/NZ5/01949 |
NCN |
Prof. UPP dr hab. Marcin Schmidt |
2018 – 2021 | |
5 |
Molekularna charakterystyka sposobu hamowania procesu quorum sensing przez wybrane olejki eteryczne u Pseudomonas spp. wyizolowanych z żywności |
NCN |
Prof. UPP dr hab. Kamila Myszka |
2017 – 2021 |
|
6 |
Analiza potencjału biologicznego ekstraktów z owoców jagodowych w prewencji otyłości i zaburzeń zespołu metabolicznego. NCN OPUS 2015/19/B/NZ9/01054 |
NCN |
Prof. UPP dr hab. inż. Anna Olejnik |
2016 – 2020 |
|
7 |
Produkcja heterologicznych enzymów amylolitycznych w rekombinowanych komórkach drożdży i ich aplikacja w procesach biotechnologicznych. MNiSW, IP2015 011074 |
MNiSW |
Prof. UPP dr hab. Ewelina Celińska |
2016 – 2020 |
|
8 |
Dobór i walidacja genów referencyjnych do różnicowej analizy ekspresji genów u Yarrowia lipolytica. NCN 2019/03/X/NZ1/01128 |
NCN |
Dr Monika Borkowska |
2020 – 2021 |
|
9 |
Wykorzystanie cytometrii przepływowej w analizie żywotności i aktywności proteolitycznej komórek drożdży gorzelniczych Saccharomyces cerevisiae w celu monitorowania efektywności fermentacji etanolowej. NCN 11/2019/MINIATURA |
NCN |
Dr hab inż. Wojciech Juzwa |
2019 – 2020 |
|
10 |
Opracowanie modelu uprawy pieczarek oraz implementacji innowacyjnej technologii HPP łączących dezaktywację oksydazy polifenolowej z bezpieczeństwem mikrobiologicznym dla pieczarek świeżych przeznaczonych do konsumpcji jak i dla nowych produktów opartych na pieczarkach świeżych |
Przedsiębiorstwo/NCBiRNCN Preludium |
Prof. dr hab. Katarzyna Czaczyk |
2018-2019 |
|
11 |
Opracowanie koncepcji testów biologicznych szybkiego odczytu do badania skuteczności procesów sterylizacji wraz z metodą ich odczytu i archiwizacji. Projekt B+R realizowany dla przedsiębiorstw |
Przedsiębiorstwo/NCBiR |
Prof. dr hab. Katarzyna Czaczyk |
2016-2018 |
|
12 |
Opracowanie biotechnologicznej konwersji surowców pochodzenia organicznego do kwasu mlekowego. Projekt B+R realizowany dla przedsiębiorstw |
Przedsiębiorstwo/NCBiR |
Dr hab. Wojciech Białas |
2017-2019 |
|
13 |
Opracowanie biofunkcjonalnego płynu do higieny intymnej dla kobiet Projekt „Inkubator Innowacyjności 2.0” współfinansowanego przez MNISW |
MNiSW |
Dr hab. Daria Szymanowska |
05.2019 – 12.2019 |
|
14 |
Opracowanie nowej receptury i sposobu produkcji linii preparatów eubiotycznych zawierających synbiotyczny układ dwóch gatunków drożdży. Projekt B+R realizowany dla przedsiębiorstw |
Przedsiębiorstwo/NCBiR |
Dr hab. Daria Szymanowska |
01.2018 – 07.2018 |
|
15 |
Opracowanie nowych produktów funkcjonalnych produkowanych w oparciu o konsorcjum szczepów probiotycznych, kwas alfa- ketoglutarowy i kompleks witaminowo-mineralny. Projekt B+R realizowany dla przedsiębiorstw |
Przedsiębiorstwo/NCBiR |
Dr hab. Daria Szymanowska |
01.2018 – 10.2018 |
|
16 |
Opracowanie preparatu mikrobiologicznego do odkażania gleb i wód z ropy naftowej i substancji ropopochodnych. Projekt B+R realizowany dla przedsiębiorstw. |
Przedsiębiorstwo/NCBiR |
Dr hab. Daria Szymanowska |
2017–2018 |
|
17 |
Heterologiczna ekspresja genu alfa-amylazy w rekombinowanych komórkach drożdży Yarrowia lipolytica. Projekt NCN 2012/05/N/NZ1/00002 |
NCN |
Dr Ewelina Celińska |
2013-2016 |
|
18 |
Nowa generacja biopreparatów poprawiających właściwości gleby na bazie aktywnych mikroorganizmów |
Przedsiębiorstwo/NCBiR |
Prof. dr hab. Katarzyna Czaczyk |
2015-2016 |