OGÓLNA TEMATYKA DZIAŁALNOŚCI NAUKOWO-BADAWCZEJ:
- Analiza aminokwasów
- Separacja i oczyszczanie białek
- Rozdział białek przy użyciu elektroforezy SDS-PAGE
- Określenie immunogennnych właściwości żywności, w tym nowych składników wprowadzanych do żywności
- Detekcja alergenów metodą Western-Blotting, Slot-Blot, ELISA
- Aktywność enzymów i ich inhibitorów (trawiennych, obecnych w surowcach i używanych w procesach technologicznych)
- Detekcja owadzich szkodników magazynowanego ziarna metodami biochemicznymi (w tym ukrytego porażenia)
- Technologia tłuszczów jadalnych i kontrola utlenianie lipidów
- Wykorzystanie niekonwencjonalnych źródeł (surowców) do otrzymywania produktów bogatych w związki bioaktywne
- Wpływu warunków obróbki po zbiorowej nasion oleistych na zmiany zawartości natywnych przeciwutleniaczy
- Opracowanie nowych metod analitycznych oznaczania związków bioaktywnych oraz wykorzystania ich do wykrywania zafałszowania żywności
- Analiza zawartości przeciwutleniaczy (związków fenolowych i ich winylowych pochodnych, tokoferoli) w surowcach roślinnych i ich oddziaływanie z innymi składnikami matrycy
- Wpływ koloidów asocjacyjnych na właściwości antyoksydacyjne związków fenolowych i proces autooksydacji oleju rzepakowego
- Interakcje białek ze związkami fenolowymi
- Zastosowanie kropek kwantowych i liposomów w analizie żywności
- Analiza związków endokrynnie aktywnych w żywności i środowisku
- Badania migracji substancji z opakowań do żywności
- Alternatywne surowce roślinne jako źródło związków bioaktywnych
|
KONTAKT DO KATEDRY:
Imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej za współpracę:
Prof. UPP. dr hab. Dorota Piasecka-Kwiatkowska
E-mail: dorota.piasecka-kwiatkowska@up.poznan.pl kbiaz@up.poznan.pl
Telefon: 61-848-73-47, 61-848-73-52
Adres: ul. Mazowiecka 48 60-623 Poznań
www: http://www1.up.poznan.pl/kbiaz/
|
PROJEKTY REALIZOWANE W CIĄGU OSTATNICH 5 LAT:
LP
|
TEMAT
|
ŹRÓDŁO FINANSOWANIA
|
KIEROWNIK PROJEKTU
|
E-MAIL DO KIEROWNIKA
|
OKRES REALIZACJI
|
1 |
Badania molekularne gamma-konglutyny nasion łubinu - białka o unikalnych właściwościach hipoglikemicznych
|
NCN |
dr inż. Jarosław Czubiński |
jaroslaw.czubinski@up.poznan.pl
|
2016-2019 |
2 |
Wpływ koloidów asocjacyjnych na aktywność antyoksydacyjną natywnych związków fenolowych i stabilność oksydatywną oleju rzepakowego i sojowego
|
NCN |
Prof. UPP dr hab Krzysztof Dwiecki
|
krzysztof.dwiecki@up.poznan.pl
|
2017-2020 |
3 |
Suplement żelaza otrzymywany z kiełków roślinnych wzbogaconych w ferrytynę (SubFer)
|
Ministrstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego |
Prof. UPP dr hab. Magdalena Zielińska-Dawidziak |
magdalena.zielinska-dawidziak@up.poznan.pl |
2017-2018 |
4 |
Analogi bisfenolu A oraz ich pochodne - jako nowe zanieczyszczenia żywności. Badania wstępne |
NCN |
Dr inż. Monika Beszterda |
monika.beszterda@up.poznan.pl |
2019-2020 |
5 |
Badania nad składem białkowym i immunoreaktywnością jaj pozyskanych od kur karmionych paszami z dodatkiem nasion roślin strączkowych: łubinu i soi |
NCN |
Dr Aneta Tomczak |
aneta.tomczak@up.poznan.pl |
2021-2024 |
6 |
ProtBeer – szybki test do oznaczanie białka w piwie
|
Ministrstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
|
Prof. UPP dr hab. Dorota Piasecka-Kwiatkowska
|
dorota.piasecka-kwiatkowska@up.poznan.pl |
2021 |
ZLECONE BADANIA (badania naukowe i prace rozwojowe, opinie, analizy, ekspertyzy):
- Analiza aminokwasów (panel 15 aminokwasów + 2 aminokwasy siarkowe)
- Oznaczenie zawartości wody metodą Karla-Fischera
- Oznaczenie podstawowych parametrów jakościowych olejów roślinnych (liczba nadtlenkowa, liczba kwasowa, liczba anizydynowa)
- Oznaczenie podstawowych składników odżywczych surowców i produktów spożywczych: białko, tłuszcz, cukry, woda
- Analiza zawartości związków biologicznie aktywnych w olejach roślinnych (tokochromanole, związki fenolowe, karotenoidy, canolol)
- Tłoczenie metodą na zimno olejów roślinnych w skali laboratoryjnej
- Oznaczanie wielkości cząstek w roztworach koloidalnych i emulsjach
- Wykrywanie ukrytego porażenia ziarna zbóż owadzimi szkodnikami magazynowymi
- Analiza profili białkowych (SDS-PAGE) surowców i produktów spożywczych
- Oznaczanie zawartości alergenów w produktach spożywczych
- Oznaczanie zawartości glutenu
- Oznaczanie zawartości różnych składników metodą ELISA
- Oczyszczanie białek ze źródeł naturalnych
- Elektroforetyczna analiza enzymów amylolitycznych i proteolitycznych – zymogramy
- Określanie strawności białek
APARATURA NAUKOWO-BADAWCZA:
- UPLC, Shimadzu Nexera 2.0 z detektorem ELSD, DAD i RID
- GE AKTA Prime Plus (chromatografia cieczowa)
- GE AKTA Pure 25M (chromatografia cieczowa FPLC)
- Układ chromatograficzny HPLC Waters z detektorem fluorescencyjnym i fotodiodowym w normalnym układzie faz (pompa 600, detektor FL474, detektor PDA2998, autosampler2707)
- Układ chromatograficzny HPLC Waters z detektorem fluorescencyjnym i fotodiodowym w odwróconym układzie faz), zestaw Alliance e2695, detektor FL2475, detektor PDA2998
- Uniwersalny zestaw do ekstrakcji B-8011 BÜCHI (Soxhlet)
- Liofilizator ALPHA 1-2 LDplus, CHRIST
- Aparat Karla-Fischera TitroLine 7500 KF trace, TitroLine 7500 KF
- Prasa do tłoczenia olejów FARMET UNO
- Zestaw do mineralizacji i destylacji z parą wodną KjelFlex
- Spektofotometry UV-Vis
- Spektrofotometr UV-Vis NanoDrop 2000c/2000 (pomiar w kropli)’
- Fluorymetr Hitachi F-7000
- Aparat do pomiaru wielkości cząstek i potencjału zeta - Zetasizer Nano (DLS)
- Zestawy do elektroforezy 1D - Mini-PROTEAN® Tetra cell (BIORAD), P8DS i P9DS (OWL)
- Aparat do elektroforezy 2D (2D Ettab IPGphor 3 IEF, Ettan DaltSix - GE Healthcare)
- Czytnik płytek mikrotitracyjnych Biochrom Asys UVM 340 (340-800nm) z oprogramowaniem MikroWin 2000
- Aparat Slot-Blot Fisherbrandt
- Aparat Semi-Dry Blotters V10 Scie-Plas Ltd
- Szafy klimatyczne wykorzystywane do kiełkowania roślin w kontrolowanych warunkach (wilgotność, temperatura, oświetlenie
- Rt-PCR Stratagene Mx3005P
DZIAŁALNOŚĆ SZKOLENIOWA:
- Szkolenia dotyczące analityki i technologii tłuszczów jadalnych ze szczególnym uwzględnieniem olejów tłoczonych na zimno
- Warsztaty: Wykorzystanie metod immunochemicznych w analizie żywności
- Warsztaty: Detekcja alergenów w żywności
- Szkolenie: Analiza profili białkowych z wykorzystaniem elektroforezy SDS-PAGE