Opublikowane na CIiTT UP w Poznaniu (https://ciitt.up.poznan.pl/)
07/04/2023, 11:43

Decyzja Urzędu Patentowego RP o przyznaniu patentu na wynalazek pn. „Pasza zawierająca fermentowany makuch rzepakowy dla zwierząt, zwłaszcza dla kurcząt pozytywnie oddziałująca na jakość i wartość mięśnia piersiowego”

Centrum Innowacji i Transferu Technologii informuje, że w dniu 22 marca 2023 roku Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu otrzymał decyzję Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej o przyznaniu patentu na wynalazek pn. „Pasza zawierająca fermentowany makuch rzepakowy dla zwierząt, zwłaszcza dla kurcząt pozytywnie oddziałująca na jakość i wartość mięśnia piersiowego”. 
Autorami wynalazku jest zespół pracowników z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach: prof. dr hab. Damian Józefiak, prof. dr hab. Adam Cieślak, prof. dr hab. Małgorzata Szumacher, dr inż. Anita Zaworska-Zakrzewska oraz  prof. dr hab. Jan Jankowski, dr h.c. z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. 

Wynalazek został opracowany w projekcie GUTFEED - innowacyjne żywienie w zrównoważonej produkcji drobiarskiej, który został sfinansowany ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, w ramach programu "Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo" BIOSTRATEG, nr umowy: BIOSTRATEG1/267659/7/NCBR/2015. 

Patent na powyższy wynalazek otrzymali również: 
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie, Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu, Herberry Sp. z o.o. (Stawiguda)Dsm Nutritional Products Sp. z o.o. (Mszczonów), Centrum Badań Dna Sp. z o.o. (Poznań)Piast Pasze Sp. z o.o. (Lewkowiec), Piast Pasze II Sp. z o.o. (Płońsk). 

Link do strony projektu: http://gutfeed.pl/

Adres źródła: https://ciitt.up.poznan.pl/aktualnosci/ogloszenia/decyzja-urzedu-patentowego-rp-o-przyznaniu-patentu-na-wynalazek-pn-pasza-zawierajaca-fermentowany-makuch-rzepakowy-dla-zwierzat-zwlaszcza-dla-kurczat-pozytywnie-oddzialujaca-na-jakosc-i-wartosc-miesnia-piersiowego