Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
ul. Wojska Polskiego 28
60-637 Poznań
PRZEDMIOT OGŁOSZENIA:
Technologia pn. Baton o niskim indeksie glikemicznym i sposób przygotowania batonu o niskim indeksie glikemicznym
OPIS TECHNOLOGII:
Przedmiotem zaproszenia jest Technologia obejmuje przygotowanie innowacyjnej przekąski warzywno-owocowej, dostępnej również dla diabetyków, ze względu na zaprojektowany niski indeks glikemiczny - w formie zwartego batonu odżywczego.
Technologia przygotowania produktu obejmuje wykorzystanie technik przetwarzania przyjaznych diabetykom, oraz surowców roślinnych o udokumentowanych właściwościach regulujących glikemię. Obejmuje ona wytworzenie jednorodnych batonów warzywno-owocowych, poprzez połączenie składników surowcowych w odpowiednich proporcjach, i jednoczesne wzbogacenie mieszaniny suszonych liśćmi morwy białej, dla zapewnienia wysokiej jakości żywieniowej i funkcjonalności.
Specyficzne właściwości elementów morwy białej wynikają z obecności wielu związków o aktywności potencjalnie prozdrowotnej, w tym najbardziej istotnych z punktu widzenia metabolizmu węglowodanów tj. 1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitolu (DNJ) i pochodnych. Składniki te posiadają udokumentowane korzystne działanie profilaktyczne w diecie osób z hiperglikemią jak również wspierać leczenie schorzeń glikemicznych. Wszystkie surowce wykorzystane w opracowanej recepturze są dostępne na rynku krajowym.
Produkt wytworzony w warunkach laboratoryjnych
STAN OCHRONY PRAWNEJ I TECHNOLOGII:
Technologię stanowi zgłoszenie patentowe do Urzędu Patentowego RP nr P.442490 z dnia 11.10.2022 roku oraz nieopatentowana i nieujawniona do wiadomości publicznej wiedza (know-how) stanowiąca tajemnicę Ogłaszającego
Technologia będąca przedmiotem zaproszenia została opracowana w projekcie pn. AgriBioFood PULS IUNG 4.0 w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkodnictwa Wyższego pn. Inkubator Innowacyjności 4.0.
Prawa majątkowe technologii przysługują w 100% Uniwersytetowi Przyrodniczemu w Poznaniu.
FORMA PRZEKAZANIA TECHNOLOGII:
Dokumentacja technologiczna
FORMY KOMERCJALIZACJI:
1. Licencja wyłączna lub licencja niewyłączna
WYSOKOŚĆ OPŁAT LICENCYJNYCH/CEN ZA NABYCIE PRAW:
WARUNKI ZAPROSZENIA DO SKŁADANIA OFERT:
1. Termin składania ofert – ciągły nabór ofert.
14. Ogłaszający nie jest zobowiązany do zwrotu Oferentom jakichkolwiek kosztów związanych z przygotowaniem i złożeniem ofert lub prowadzeniem negocjacji.
SPOSÓB SKŁADANIA OFERTY:
Oferty należy składać w języku polskim na załączonym formularzu ofertowym (załącznik nr 1 do niniejszego Zaproszenia). Oferta powinna być podpisana przez upoważnionych przedstawicieli Oferenta. Ofertę uważa się za złożoną w dniu jej doręczenia w formie pisemnej na adres Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu lub w formie elektronicznej na adres ciitt@up.poznan.pl. Ogłaszający nie odpowiada za ewentualne problemy techniczne związane z pocztą elektroniczną w zakresie odnoszącym się do warunków niniejszego Zaproszenia do składania ofert i sposobu składania oferty
DANE KONTAKTOWE:
CENTRUM INNOWACJI I TRANSFERU TECHNOLOGII
UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO W POZNANIU
Kolegium Rungego
Zaproszenie-z-dnia-19-grudnia-2022-roku-nr-34.pdf
Za_cznik_nr_1_Formularz_oferty_zakupu_praw-34.pdf
Za_cznik_nr_1_Formularz_oferty_zakupu_praw-34.xls
Za_cznik_nr_2_Formularz_oferty_zakupu_licencji_34.pdf
Za_cznik_nr_2_Formularz_oferty_zakupu_licencji_34.xls