Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
ul. Wojska Polskiego 28
60-637 Poznań
PRZEDMIOT OGŁOSZENIA:
Technologia pn. Technologia wytwarzania pieczywa z dodatkiem fermentowanej mączki lnianej lub/i łubinowej
OPIS TECHNOLOGII:
Przedmiotem zaproszenia jest technologia otrzymywania fermentowanych mączek z wytłoków lnianych i nasion łubinu oraz technologia otrzymywania pieczywa pszennego z powyższymi półproduktami stosowanymi oddzielnie lub jako mieszanka obu surowców. Uzyskane pieczywo zawiera istotnie mniej skrobi w porównaniu do tradycyjnego pieczywa pszennego, więcej białka, a dodatkowo charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego (możliwa deklaracja) oraz lignanów – składników bioaktywnych, będących fitoestrogenami, zalecanych dla kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Do fermentacji zastosowano wybrane szczepy bakterii kwasu mlekowego. Fermentacja makuchów i mąki łubinowej pozwala uzyskać pieczywo o pożądanych cechach sensorycznych przy znaczącym udziale tych surowców, co wpływa na zwiększenie wartości zdrowotnej uzyskanego pieczywa.
Przekrój pieczywa i wygląd pieczywa z dodatkiem fermentowanej mączki lnianej (15%)
Przekrój pieczywa i wygląd pieczywa z dodatkiem fermentowanej mączki łubinowej (15%)
STAN OCHRONY PRAWNEJ I TECHNOLOGII:
Technologię stanowi zgłoszenie patentowe do Urzędu Patentowego RP nr P.441444 z dnia 10.06.2022 oraz zgłoszenie patentowe do Europejskiego Urzędu Patentowego EP22208428.7 z dnia 18.11.2022 roku, a także nieopatentowana i nieujawniona do wiadomości publicznej wiedza (know-how) stanowiąca tajemnicę Ogłaszającego.
Technologia będąca przedmiotem zaproszenia została opracowana w projekcie pn. AgriBioFood PULS IUNG 4.0 w ramach ustanowionego przez Ministra Nauki i Szkodnictwa Wyższego pn. Inkubator Innowacyjności 4.0.
Prawa majątkowe technologii przysługują w 100% Uniwersytetowi Przyrodniczemu w Poznaniu.
FORMA PRZEKAZANIA TECHNOLOGII:
Dokumentacja technologiczna
FORMY KOMERCJALIZACJI:
1. Licencja wyłączna lub licencja niewyłączna
WYSOKOŚĆ OPŁAT LICENCYJNYCH/CEN ZA NABYCIE PRAW:
WARUNKI ZAPROSZENIA DO SKŁADANIA OFERT:
1. Termin składania ofert – ciągły nabór ofert.
14. Ogłaszający nie jest zobowiązany do zwrotu Oferentom jakichkolwiek kosztów związanych z przygotowaniem i złożeniem ofert lub prowadzeniem negocjacji.
SPOSÓB SKŁADANIA OFERTY:
Oferty należy składać w języku polskim na załączonym formularzu ofertowym (załącznik nr 1 do niniejszego Zaproszenia). Oferta powinna być podpisana przez upoważnionych przedstawicieli Oferenta. Ofertę uważa się za złożoną w dniu jej doręczenia w formie pisemnej na adres Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu lub w formie elektronicznej na adres ciitt@up.poznan.pl. Ogłaszający nie odpowiada za ewentualne problemy techniczne związane z pocztą elektroniczną w zakresie odnoszącym się do warunków niniejszego Zaproszenia do składania ofert i sposobu składania oferty
DANE KONTAKTOWE:
CENTRUM INNOWACJI I TRANSFERU TECHNOLOGII
UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO W POZNANIU
Kolegium Rungego
Zaproszenie-z-dnia-16-grudnia-2022-roku-nr-33.pdf
Za_cznik_nr_1_Formularz_oferty_zakupu_praw-33.pdf
Za_cznik_nr_1_Formularz_oferty_zakupu_praw-33.xls
Za_cznik_nr_2_Formularz_oferty_zakupu_licencji_33.pdf
Za_cznik_nr_2_Formularz_oferty_zakupu_licencji_33.xls