W dniach 20-23 listopada pracownicy Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywości mieli okazję uczestniczyć w Seminarium Naukowo-Technicznym „Chemistry for Agriculture” w Karpaczu.
Celem Seminarium było nawiązanie współpracy pomiędzy pracownikami naukowymi i przedstawicielami branży chemicznej oraz przemysłu nawozowego. Podczas paneli dyskusyjnych poruszany był dialog na temat współpracy nauki z biznesem, ale także wizji Uczelni Wyższych w 2023 r.
Podczas sesji plenarnej Prof. UPP dr hab. Wojciech Białas wygłosił prelekcję nt. „Techniczno-ekonomicznych uwarunkowań produkcji biomasy komórkowej”, za którą otrzymał wyróżnienie.
W czasie sesji posterowej zaprezentowano wyniki prac przedwdrożeniowych prowadzonych w Katedrze w ramach realizacji projektu "Inkubator Innowacyjności 4.0" (koordynowanego przez Centrum Innowacji i Transferu Technologii UP w Poznaniu). Podczas trwania Seminarium dostępne dla uczestników było także stanowisko wystawiennicze Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przygotowane w ramach realizacji projektu Inkubator Innowacyjności 4.0.
Projekt „Inkubator Innowacyjności4.0” jest współfinansowany ze środków finansowych na naukę w ramach projektu pozakonkursowego „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4).