Opublikowane na CIiTT UP w Poznaniu (https://ciitt.up.poznan.pl/)
21/10/2022, 10:41

Decyzja Urzędu Patentowego RP o przyznaniu patentów na zestawy do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności dyni zwyczajnej, konopi siewnych, kapusty rzepak i ich produktów ubocznych w produktach spożywczych

Centrum Innowacji i Transferu Technologii informuje, że w dniu 18 października 2022 roku Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu otrzymał decyzje Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej o przyznaniu patentów na wynalazki opracowane we współpracy z Uniwersytetem Medycznym w Lublinie pn.:
  • Zestaw do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności dyni zwyczajnej i jej produktów ubocznych w produktach spożywczych oraz sposób wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych w szczególności dyni zwyczajnej i jej produktów ubocznych w produktach spożywczych,
  • Zestaw do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności konopi siewnych i ich produktów ubocznych w produktach spożywczych oraz sposób wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych w szczególności konopi siewnych i ich produktów ubocznych w produktach spożywczych,
  • Zestaw do wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych, w szczególności kapusty rzepak i jej produktów ubocznych w produktach spożywczych oraz sposób wykrywania i identyfikacji nasion roślin oleistych w szczególności kapusty rzepak i jej produktów ubocznych w produktach spożywczych.
Współautorkami wynalazku z ramienia UPP są: prof. UPP dr hab. Magdalena Montowska z Katedry Technologii Mięsa oraz mgr inż. Kaludia Kotecka-Majchrzak. Autorkami po stronie pierwszego współuprawnionego tj. UML są:  prof. dr hab. n. chem. Emilia Fornal i mgr Agata Sumara.

Serdecznie gratulujemy!
Adres źródła: https://ciitt.up.poznan.pl/aktualnosci/ogloszenia/decyzja-urzedu-patentowego-rp-o-przyznaniu-patentow-na-zestawy-do-wykrywania-i-identyfikacji-nasion-roslin-oleistych-w-szczegolnosci-dyni-zwyczajnej-konopi-siewnych-kapusty-rzepak-i-ich-produktow-ubocznych-w-produktach-spozywczych