W dniach 5 i 13 grudnia 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu odbyło się szkolenie z prawa żywnościowego w kontekście przygotowywania projektów badawczo-rozwojowych, w którym uczestniczyli pracownicy naukowi Uniwersytetu.
Szkolenie zostało zorganizowane w ramach projektu nr 005/RID/2018/19 pn. "Wielkopolska Regionalna Inicjatywa Doskonałości w obszarze nauk o życiu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu" (projekt finansowany w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa w latach 2019-2022). Jego tematyka dotyczyła umiejętnego planowania kwestii dotyczących zagadnień związanych z wymogami formalno–prawnymi wynikającymi z prawa żywnościowego w odniesieniu do opracowywanych technologii w projektach. W ramach szkolenia przeprowadzone zostały warsztaty praktyczne na bazie case study przekazanych przez pracowników naukowych, jak również wynikających z doświadczenia osób prowadzących szkolenie.
Szkolenie przeprowadziła firma IGI Food Consulting Sp. z o.o. specjalizująca się w świadczeniu usług dotyczących interpretacji przepisów prawa żywnościowego oraz doradztwa związanego z wprowadzaniem na rynek innowacyjnych produktów i dodatków żywnościowych.