W wyniku przeprowadzonego postępowania konkursowego na prowadzenie prac przedwdrożeniowych obradująca w dniu 06.05.2019 r. Rada Inwestycyjna, składająca się z przedstawicieli świata nauki i biznesu, przyznała dofinansowanie 12 projektom z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (Tabela 1). Łącznie do konkursu, ogłoszonego wspólnie na Uniwersytecie oraz w Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich (poprzez spółkę celową Plantinova Sp. z o.o.), zgłoszono 23 technologie. Prace prowadzone będą w ramach projektu „Inkubator Innowacyjności 2.0” współfinansowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego z programu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”.
Tabela 1: Lista projektów prac przedwdrożeniowych rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 2.0 przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Lp. | Tytuł projektu | Kierownik/Koordynator | Liczba punktów |
1. | Meble gotowe do montażu bez użycia narzędzi | prof. dr hab. Jerzy Smardzewski | 92,33 |
2. | Materiały opakowaniowe na bazie cząstek lignocelulozowych zaklejanych środkami pochodzenia naturalnego (Opti_q_pac) | dr hab. Radosław Mirski | 86,67 |
3. | Dostosowanie programu BIOGAZ+ do potrzeb nabywców | dr inż. Andrzej Lewicki | 85,67 |
4. | Innowacyjna linia żywności z dodatkiem dyni wzbogaconej w wapń ukierunkowana na dietoterapię osteoporozy | prof. dr hab. Anna Gramza-Michałowska | 81,00 |
5. | Innowacyjne pieczywo dla diabetyków z fermentowanymi liśćmi morwy białej | dr inż. Monika Przeor | 81,00 |
6. | Technologia monitorowania quasi-ciągłego procesu kompostowania - „Kompost-Monitor” | dr inż. Jakub Mazurkiewicz | 79,67 |
7. | Opracowanie biofunkcjonalnego płynu do higieny intymnej dla kobiet | dr hab. Daria Szymanowska-Powałowska | 79,67 |
8. | Linia czekolad funkcjonalnych z preparatami z owoców derenia jako nośnik składników prozdrowotnych | dr hab. Joanna Kobus-Cisowska | 76,00 |
9. | Prace przedwdrożeniowe dotyczące SuBFer – suplementu żelaza bogatego w ferrytynę | dr hab. Magdalena Zielińska-Dawidziak | 75,33 |
10. | MultiMeb - multifunkcyjny mebel młodzieżowy | dr inż. Krzysztof Wiaderek | 75,00 |
11. | Regulator odpływu wody montowany na sieci drenarskiej | dr inż. Michał Napierała | 74,33 |
12. | Innowacyjne blendy olejów tłoczonych na zimno o określonych cechach prozdrowotnych i technicznych | dr hab. Dominik Kmiecik | 71,00 |
Prowadzone przez zespoły badawcze prace przedwdrożeniowe realizowane będą do dnia 31.01.2020 r., natomiast pozostałe działania projektowe, skupiające się na komercjalizacji opracowywanych rozwiązań, zakończą się do dnia 31.03.2020 r.
Łączna wartość projektu wynosi 1 210 000 zł. Jednostką odpowiedzialną za koordynację i nadzór nad działaniami projektowymi ze strony Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu jest Centrum Innowacji i Transferu Technologii.
Szczegółowe informacje o projekcie ININ 2.0 znaleźć można na stronie: https://ciitt.up.poznan.pl/Projekt-ININ-2-0,p112.html