Opublikowane na CIiTT UP w Poznaniu (https://ciitt.up.poznan.pl/)
13/05/2019, 15:58

Wyniki konkursu wewnętrznego w projekcie ININ 2.0

W wyniku przeprowadzonego postępowania konkursowego na prowadzenie prac przedwdrożeniowych obradująca w dniu 06.05.2019 r. Rada Inwestycyjna, składająca się z przedstawicieli świata nauki i biznesu, przyznała dofinansowanie 12 projektom z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (Tabela 1). Łącznie do konkursu, ogłoszonego  wspólnie na Uniwersytecie oraz w Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich (poprzez spółkę celową Plantinova Sp. z o.o.), zgłoszono 23 technologie. Prace prowadzone będą w ramach projektu „Inkubator Innowacyjności 2.0” współfinansowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego z programu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”.

Tabela 1: Lista projektów prac przedwdrożeniowych rekomendowanych do dofinasowania w ramach ININ 2.0 przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Lp. Tytuł projektu Kierownik/Koordynator Liczba punktów
1. Meble gotowe do montażu bez użycia narzędzi prof. dr hab. Jerzy Smardzewski 92,33
2. Materiały opakowaniowe na bazie cząstek lignocelulozowych zaklejanych środkami pochodzenia naturalnego (Opti_q_pac) dr hab. Radosław Mirski 86,67
3. Dostosowanie programu BIOGAZ+ do potrzeb nabywców dr inż. Andrzej Lewicki 85,67
4. Innowacyjna linia żywności z dodatkiem dyni wzbogaconej w wapń ukierunkowana na dietoterapię osteoporozy prof. dr hab. Anna Gramza-Michałowska 81,00
5. Innowacyjne pieczywo dla diabetyków z fermentowanymi liśćmi morwy białej dr inż. Monika Przeor 81,00
6. Technologia monitorowania quasi-ciągłego procesu kompostowania - „Kompost-Monitor” dr inż. Jakub Mazurkiewicz 79,67
7. Opracowanie biofunkcjonalnego płynu do higieny intymnej dla kobiet dr hab. Daria Szymanowska-Powałowska 79,67
8. Linia czekolad funkcjonalnych z preparatami z owoców derenia jako nośnik składników prozdrowotnych dr hab. Joanna Kobus-Cisowska 76,00
9. Prace przedwdrożeniowe dotyczące SuBFer – suplementu żelaza bogatego w ferrytynę dr hab. Magdalena Zielińska-Dawidziak 75,33
10. MultiMeb - multifunkcyjny mebel młodzieżowy dr inż. Krzysztof Wiaderek 75,00
11. Regulator odpływu wody montowany na sieci drenarskiej dr inż. Michał Napierała 74,33
12. Innowacyjne blendy olejów tłoczonych na zimno o określonych cechach prozdrowotnych i technicznych dr hab. Dominik Kmiecik 71,00

  

Prowadzone przez zespoły badawcze prace przedwdrożeniowe realizowane będą do dnia 31.01.2020 r., natomiast pozostałe działania projektowe, skupiające się na komercjalizacji opracowywanych rozwiązań, zakończą się do dnia 31.03.2020 r.

Łączna wartość projektu wynosi 1 210 000 zł. Jednostką odpowiedzialną za koordynację i nadzór nad działaniami projektowymi ze strony Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu jest Centrum Innowacji i Transferu Technologii.

Szczegółowe informacje o projekcie ININ 2.0 znaleźć można na stronie: https://ciitt.up.poznan.pl/Projekt-ININ-2-0,p112.html

Adres źródła: https://ciitt.up.poznan.pl/aktualnosci/ogloszenia/wyniki-konkursu-wewnetrznego-w-projekcie-inin-2-0